Κλειστές όλη την εβδομάδα οι τράπεζες;

28 Ιουν 2015

Στην απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες όλη τη εβδομάδα και να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι καταλήγει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. Που αναμένεται να μπει το όριο αναλήψεων. Οι επίσημες ανακοινώσεις και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μετά το υπουργικό συμβούλιο.


   Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας που συνεδρίασε νωρίτερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιβληθούν και κεφαλαιακοί έλεγχοι. Το χρηματιστήριο δεν αναμένεται να λειτουργήσει όσο είναι κλειστές οι τράπεζες. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
   Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές όλη την εβδομάδα και το όριο στις αναλήψεις θα κινηθεί περίπου στα 150 ευρώ.
   Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:
   Στην επιβολή τραπεζικής αργίας (Bank Holiday) και ταυτόχρονα κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τον ELA στα επίπεδα που ήταν την περασμένη Παρασκευή.
   Μετά την τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το οποίο έχει συσταθεί από το 2010, με στόχο να παρεμβαίνει όταν διαταράσσεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
   Ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να δήλωσε στο ΒΒC ότι υπό εξέταση είναι η επιβολή τραπεζικής αργίας (Bank Holiday) και capital controls. Λίγο αργότερα ο ίδιος μέσω tweet τάχθηκε κατά της ιδέας: Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης είναι μια αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την ίδια την έννοια. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls. Αντίθετα, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης».
   Προσερχόμενος στη συνεδρίαση πάντως ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε: με την χθεσινή απόφαση το Eurogroup στέρησε από τους Ελληνες τη δυνατότητα να πουν ένα «ναι» ή ένα «όχι». Οι Ελληνες θα επιδείξουν νηφαλιότητα και εμείς θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η ομαλότητα στην καθημερινότητα των ελλήνων πολιτών.
   Σε κάθε περίπτωση τα επιτελεία των τραπεζών βρίσκονται όλα στις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις. Το σενάριο της κήρυξης τραπεζικής αργίας (bank holiday) για μερικές ημέρες, ίσως και για ολόκληρη την επόμενη εβδομάδα, με ταυτόχρονη επιβολή capital controls έχει στόχο να προστατευθεί αφενός το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και αφετέρου να περιορισθεί η μετάδοση της κρίσης προς το ευρωσύστημα.
   Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω ATMs. Για τις αναλήψεις όμως θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο. Παράλληλα, θα λειτουργήσει επιτροπή στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία θα αναλάβει να εξετάζει τα αιτήματα επιχειρήσεων για συναλλαγές με το εξωτερικό, επί των οποίων επίσης θα τεθούν περιορισμοί.
Πηγή: Euro2day.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News