«Ρήξη» µε τη... χρεοκοπία!

3 Ιουν 2015

Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου
Enikos.gr

Η αναζωπύρωση σεναρίων ρήξης με τους δανειστές, στην τελική φάση της μακράς διαπραγμάτευσης, με «επιθετικές» δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών για ενδεχόμενη αθέτηση των άμεσων υποχρεώσεων της χώρας προς το ∆ΝΤ, αν δεν υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία, προκαλεί πρόσθετη αβεβαιότητα και νέους κραδασμούς στην ήδη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα «Αγορά».


   «Δουλεύουμε για την καλή λύση», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «αλλά αν δεν την επιτύχουμε, η ρήξη για μας δεν είναι φετίχ»! Και συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση θα τη διαχειριστεί «δημοκρατικά και με τη συμμετοχή του κόσμου», υπονοώντας προφανώς προσφυγή στις κάλπες είτε με τη μορφή δημοψηφίσματος, είτε με νέες εθνικές εκλογές.
   Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι για να κάνεις πραγματική διαπραγμάτευση πρέπει να είσαι έτοιμος για το «όχι» και για τη ρήξη. Αρκεί, όμως, να έχεις σταθμίσει με προσοχή και ευθύνη τις πιθανές συνέπειες. Και στην περίπτωσή μας αυτές φαίνεται ότι θα είναι δραματικές, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία. Αν και η μη πληρωμή μιας δόσης προς το ∆ΝΤ δεν συνιστά τεχνικά πιστωτικό γεγονός από την πρώτη μέρα, η αναστάτωση που θα προκαλούσε θα οδηγούσε πιθανότατα στην πραγματική χρεοκοπία. Οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης του κράτους μας, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων θα έκλειναν οριστικά, καθώς κανένας δεν θα ήταν διατεθειμένος να δανείσει τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα μιας χώρας που δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ακόμη και σε υγιείς επιχειρήσεις θα ζητούνταν επιτόκια 20-30%, καθιστώντας τον δανεισμό «απαγορευτικό». Και βέβαια ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας της ΕΚΤ, ο γνωστός πλέον σε όλους ELA, θα χορηγούσε κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες με ακόμη πιο αυστηρούς όρους, με υψηλότερες εγγυήσεις και με ημερομηνία λήξης…
   ΑΝ Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ επίτευξης συμφωνίας διαψευσθεί, οι αναλυτές προβλέπουν με βεβαιότητα νέο κύμα απόσυρσης καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή, για να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα θα επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι στις συναλλαγές, οι οποίοι, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, θα διατηρηθούν για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών. Και βέβαια ούτε αυτό το μέτρο διασφαλίζει απόλυτα τη σταθερότητα των τραπεζών μας. Σήμερα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπάρχουν καταθέσεις περίπου 130 δισ. €. Αν αυτές υποχωρήσουν κατά 10 δισ. € ακόμη, τότε θα προκύψει θέμα φερεγγυότητας, καθώς θα υποχωρήσει κάτω από το επιτρεπτό όριο η αναλογία μεταξύ καταθέσεων και υποχρεώσεων των τραπεζών. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα διακόψει υποχρεωτικά κάθε μορφή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, βάζοντας ουσιαστικά τη χώρα στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ και σε συνθήκες πλήρους ασφυξίας για πολλούς μήνες μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
(Πηγή: enikos.gr)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News