Πώς η υπογραφή Βενιζέλου του 2011 «νομιμοποιεί» το σημερινό βέτο της Φιλανδίας για grexit

12 Ιουλ 2015

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Φιλανδία δημιουργεί πρόβλημα και αντιτάσσεται στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.


   Το καλοκαίρι του 2011 είχε αρνηθεί να συμμετάσχει με το μερίδιο που της αναλογούσε στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και σύμφωνα με απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
   Τότε λοιπόν η Ελλάδα μέσω του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου είχε υπογράψει ειδική συμφωνία με τη Φιλανδία στην οποία έδινε περισσότερες εγγυήσεις προκειμένου να συνεισφέρει το ποσό που της αναλογούσε.
   Μια λογική εξήγηση για τη σημερινή αρνητική έως εχθρική στάση απέναντι στην Ελλάδα - βάζοντας βέτο στο νέο πακέτο διάσωσης και επιμένοντας στο grexit - είναι ότι θα ήθελε να επαναλάβει μια παρόμοια ειδική συμφωνία με την Ελλάδα.



Στις 17 Αυγούστου 2011 η Καθημερινή έγραφε:
Ελλάδα και Φινλανδία κατέληξαν σε ειδική συμφωνία, προκειμένου η δεύτερη να συμμετάσχει στο νέο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής, συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ.
   Στην ουσία, ωστόσο, με τη συμφωνία αυτή ακυρώνεται η συμμετοχή της Φινλανδίας, αφού το μερίδιο που της αναλογεί θα καταβληθεί μεν προς την Ελλάδα, αλλά η χώρα μας θα της το επιστρέψει με νέα δανειακή σύμβαση 25 ετών. Εάν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε το 1 δισ. με τους τόκους θα επιστραφεί στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το 1 δισ. ευρώ θα ανήκει στη Φινλανδία. Λόγος της συμφωνίας αυτής ήταν η άρνηση της Φινλανδίας να συμμετάσχει σε νέα δάνεια χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις.
   Για τη συμφωνία ενημέρωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη Δευτέρα, ενώ χθες και σήμερα επρόκειτο να ενημερώσει και τους άλλους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ασκώντας τους ταυτόχρονα πιέσεις για τη γρήγορη υιοθέτηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής.
Στο μεταξύ, προς τα τέλη του μηνός θα βρεθούν στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας. Κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλά και αρμόδιοι παράγοντες, στην Ελλάδα ξεκαθαρίζουν ότι η χρηματοδότηση της χώρας είναι εξασφαλισμένη.
Πηγή: crashonline.gr
 
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News