Ε. Τσακαλώτος: Αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή που είχαμε πριν το δημοψήφισμα;

11 Ιουλ 2015

Παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών στην κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων Επιτροπών της Βουλής.


   "Τα βασικά ερωτήματα που θέλει ο ελληνικός λαός να ξέρει είναι, πρώτον, εάν αυτή η συμφωνία είναι καλύτερη από εκείνη που κληθήκαμε να υπογράψουμε πριν από μία εβδομάδα και δεύτερον, αν πρόκειται για μία καλή συμφωνία.
   Σε αυτά θεωρώ ότι πρέπει να απαντήσουμε. Βεβαίως, για να αρχίσουμε από το δεύτερο ερώτημα, ένας καλός μου φίλος Αμερικανός με ασιατικές ρίζες μου είπε για μια πολιτισμική διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
   Όταν κλείνουν μια συμφωνία και μια διαπραγμάτευση στην Ανατολή, δεν υπάρχουν χαμόγελα, γέλια και χειραψίες και τους κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση όταν στην Αμερική και στην Ευρώπη ισχύει το αντίθετο, διότι στην Ανατολή θεωρούν ότι, όταν έχεις κάνει μια διαπραγμάτευση και έχει βρεθεί συμφωνία, οι δύο πλευρές έχουν χάσει κάτι πολύτιμο άρα δε χωρούν ούτε θριαμβολογίες ούτε χαρές ούτε γέλια.
   Εμείς θεωρούμε ότι αν ευοδωθεί η παρούσα συμφωνία, θα είναι μια δύσκολη συμφωνία και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο δε θριαμβολογούμε όπως ανάλογα δε θριαμβολογήσαμε ούτε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Τσίπρας, εκείνο το βράδυ, υπήρξε σαφής ως προς την ερμηνεία αυτής της νίκης, γι αυτό ακριβώς το λόγο την επόμενη μέρα υπήρξε και η συνάντηση των αρχηγών που είπαν ότι χρειάζεται να βρεθεί μια βιώσιμη λύση με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
   Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας που είναι τώρα στο τραπέζι; Το ένα είναι ότι δεν μας ζητούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Είμαστε ακόμα δεσμευμένοι με τον στόχο του 2018. Είμαστε δεσμευμένοι για την ίδια την δημοσιονομική προσπάθεια, δηλαδή τα ίδια μέτρα που είχαμε και πριν, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα έχουμε τα ίδια πλεονάσματα το 2015, το 2016 και το 2017, άρα θα υπάρχει άλλη πορεία και θα φτάσουμε αλλιώς στο 2018.
   Στα βάρη που υπάρχουν, πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να υπάρχει μιαδιαφορετική κατανομή των βαρών. Γι' αυτό θα δείτε ότι υπάρχει αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 €. Θα υπάρχει αύξηση φόρου στις εταιρείες από 26% σε 28% και παίρνω υπ' όψιν αυτό που μου είπατε και έχετε και κάποια λογική στην σκέψη που καταθέσατε.
   Θα υπάρχει αύξηση φορολογίας στους εφοπλιστές. Θα υπάρχει εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων και διαγωνισμός για τις άδειες στα κανάλια. Θα υπάρχει αύξηση του φόρου πολυτελείας και πλήθος μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
   Θα υπάρχει ο νέος ποινικός νόμος για την φοροδιαφυγή. Θα υπάρχουν προγράμματα ελέγχου τραπεζικών εμβασμάτων και διασταύρωση στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις. Υπάρχει η δημιουργία περιουσιολογίου. Υπάρχει εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τους φορολογικούς ελέγχους και της λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.
   Κάνουν όμως όλα αυτά τα μέτρα αυτή τη συμφωνία εντελώς δίκαιη; Όχι. Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει ότι εμείς καταβάλλαμε τεράστιες προσπάθειες να αλλάξουμε την χροιά αυτής της συμφωνίας; Και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.. Έχουμε και άλλες βελτιώσεις από την συμφωνία του Juncker. Υπάρχει η διαφοροποίηση στα νησιά. Η έκπτωση στα νησιά αρχίζει από τα πιο πλούσια και τουριστικά και σιγά -σιγά θα εφαρμοστεί στα άλλα νησιά που είναι στην παραμεθόριο, όταν μπορέσουμε να συντάξουμε στοχευμένα μέτρα, ώστε να μπορεί να υπάρξει αποζημίωση.
   Είναι πολλά μέτρα που υπήρχαν πριν το δημοψήφισμα, που τώρα θα εφαρμοστούν μόνο σταδιακά. Θα υπάρξει δηλαδή σταδιακή εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων για τους αγρότες, την προκαταβολή φόρου, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, και όλα αυτά ακριβώς για να μας δοθεί χρόνος ώστε να υπάρξει η αντικατάσταση αυτών των μέτρων."
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News