Τι θα ζητήσει η Αθήνα από τον Μοσκοβισί

3 Νοε 2015

Με δεδομένη την απόσταση που χωρίζει Αθήνα και δανειστές στο πεδίο των πλειστηριασμών, αλλά και την δυσκολία εξεύρεσης των απαιτούμενων ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αν δεν βρεθεί σύντομα η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις δύο πλευρές, τότε μία πιθανή καθυστέρηση έναρξης της αξιολόγησης ενέχει τον κίνδυνο πολλά από τα «σκληροπυρηνικά» μέλη της Ευρωζώνης να ξεκινήσουν και πάλι να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αφορμή μια νέα «αποτυχία» της Αθήνας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα εντός των χρονικών ορίων.


   Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να επανέλθουν στο τραπέζι σενάρια που η Αθήνα απέφυγε με τη συμφωνία του Αυγούστου.
Το κλίμα αναταράξεων στις σχέσεις δανειστών και Αθήνας και η δημιουργία ανησυχιών σε σχέση με την επιτυχία του προγράμματος θα προκαλέσει προβληματισμό στους επενδυτές που εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν στις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (AMK) των Ελληνικών Τραπεζών. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει είτε καθυστέρηση, είτε (στο χειρότερο  σενάριο) αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης.
   Και τις δύο όμως αυτές πιθανότητες τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τις ξορκίζουν. Οι προσδοκίες τους δεν είναι μόνο η ανακεφαλαιοποίηση να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς εντός του 2015, αλλά εντός του Νοεμβρίου να υπάρχουν ξεκάθαρα αποτελέσματα για τις ΑΜΚ προκειμένου να δοθεί το συντομότερο δυνατό σαφές μήνυμα ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια από τα 10δισ ευρώ που έχουν ήδη εκταμιευθεί και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του ESM, αποκλειστικά και μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση.
   Και αυτό γιατί ήδη τα μηνύματα από τη Γερμανία αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα 15δισ ευρώ που προορίζονται για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα εκταμιευθούν μόνο μετά από την θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, γεγονός που θα προκαλέσει νέες εντάσεις και κινδύνους.
   Όπως και να έχει η έλευση από σήμερα στην Αθήνα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί δημιουργεί προσδοκίες στην κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να βρει λύση στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να προλάβει τη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.
   Με δεδομένο ότι τα χρονικά ορόσημα δεν μπορούν να μετατεθούν η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τα «πολυθρύλητα» ισοδύναμα προκειμένου να βγάλει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η λήξη αυτής της εκκρεμότητας σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα έδινε σήμα από Ελληνικής πλευράς στους δανειστές να ανοίξουν το δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ ευρώ.
Πηγή: matrix24.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News