Μια πετρελαϊκή υπερδύναμη σε ύφεση

14 Δεκ 2015

Η Σαουδική Αραβία οφείλει τον πλούτο της στον μαύρο χρυσό. Όμως η πτώση των τιμών του πετρελαίου, ο πόλεμος σε Συρία και Υεμένη και οι συμπλοκές με το Ιράν στενεύουν τα όρια της ανάπτυξης.


   Σε ύψος ενός χιλιομέτρου θα φτάνει μετά την ολοκλήρωσή του το 2019 ο Πύργος της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, αποτελώντας έτσι το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο από τη μεγαλύτερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου, η οποία βλέπει στο αρχιτεκτονικό αυτό έργο ένα σύμβολο της δύναμής της.
   Ωστόσο οι αριθμοί δεν επιβεβαιώνουν αυτή την αισιοδοξία: σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ το αραβικό κράτος θα καταφέρει το πολύ έως πέντε χρόνια να κρατήσει την οικονομία του στα σημερινά επίπεδα - από κει και ύστερα θα οικονομικά αποθέματα της χώρας θα αρχίσουν να εξαντλούνται.
   Η παραπάνω πρόβλεψη αιτιολογείται με βάση την τιμή του πετρελαίου, η οποία εδώ κι έναν χρόνο ήταν καθηλωμένη ανάμεσα στα 40 και τα 50 δολάρια. Τελευταία ωστόσο έχει πέσει κάτω από τα 40 δολάρια, πιο χαμηλά από ποτέ τα τελευταία έξι χρόνια. Ως εκ τούτου η χώρα θα έχει αυτό το χρόνο έλλειμμα ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των οικονομικών της επιδόσεων. Όσο για το 2016, το ΔΝΤ δεν προβλέπει βελτίωση της κατάστασης.
Πηγή: DW
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News