«Ο Αγών μου» και πάλι στα Γερμανικά βιβλιοπωλεία

20 Δεκ 2015

Στις αρχές Ιανουαρίου θα βρίσκεται και πάλι στα γερμανικά βιβλιοπωλεία το απαγορευμένο από το 1945 βιβλίο του Χίτλερ. Ιστορικοί από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας του Μονάχου επεξεργάστηκαν τη νέα κριτική έκδοση.


   Σύμφωνα με ένα γνωστό λογοπαίγνιο, πρόκειται για το γερμανικό «bestseller που δεν έχει διαβάσει κανείς», αν και δεν υπάρχει Γερμανός που να μην το γνωρίζει.
   Ο λόγος είναι για το διασημότερο βιβλίο της εποχής του ναζισμού, το οποίο ο Χίτλερ έγραψε το 1924 ενώ βρισκόταν στη φυλακή του Λάντσμπεργκ και ολοκλήρωσε μετά την αποφυλάκισή του ένα χρόνο αργότερα. Στον πρώτο τόμο του έργου, ο οποίος εκδόθηκε το 1925, ο Χίτλερ παραθέτει αυτοβιογραφικές πληροφορίες καθώς και στοιχεία για την ίδρυση του Εθνικοσοσιαλιστικού Γερμανικού Εργατικού Κόμματος το 1918. Στον δεύτερο τόμο, δημοσιευμένο το 1926, ο μετέπειτα δικτάτορας της Γερμανίας διατυπώνει το πολιτικό του πρόγραμμα και διακηρύσσει το αντισημιτικό του μένος.
   Μέχρι σήμερα τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου ανήκαν στο υπουργείο Οικονομικών της Βαυαρίας, το οποίο είχε απαγορεύσει την επανέκδοσή του από το 1945. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα έργα του λόγου, ο περιορισμός των πνευματικών δικαιωμάτων αίρεται εβδομήντα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα.
   «Ο Αγών μου» δεν αποτέλεσε αρχικά ιδιαίτερα δημοφιλές βιβλίο. Εκείνο που συνέβαλε στη διάδοσή του ήταν η φθηνή «λαϊκή έκδοση» του 1930 και κυρίως η απόφαση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος μετά την εκλογική επικράτηση του Χίτλερ τον Μάρτιο του 1933 να διανείμει το βιβλίο σε κάθε ζευγάρι Γερμανών ως «δώρο γάμο». Μέχρι το 1945 ο «Αγών μου» είχε πουλήσει 10 εκατομμύρια αντίτυπα.
Πηγή: DW
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News