Federal Reserve: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - Πρώτη αύξηση από το 2006

17 Δεκ 2015

Κατά 25 μονάδες βάσης αύξησε το βασικό επιτόκιο η Federal Reserve, προβαίνοντας στην πρώτη αλλαγή επιτοκίων από το 2009, και πρώτη αύξηση από το 2006.


   Η απόφαση της νομισματικής επιτροπής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας ήταν ομόφωνη (10-0). Πλέον, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο εύρος 0,25% - 0,50%. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση από το 2006 και την πρώτη αλλαγή επιτοκίων από το 2009, καθώς μέχρι πρότινος, τα επιτόκια βρίσκονταν σταθερά στο εύρος 0% - 0,25%.
   Η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά, σύμφωνα με την Fed, τις «εύρωστες» καταναλωτικές δαπάνες και το θετικό επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα. «Δεδομένων των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, οι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας κρίνονται ισορροπημένοι» αναφέρεται ενδεικτικά.
   Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Fed θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού, προκειμένου ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί αναγκαίο, να παρέμβει και να τροποποιήσει την πολιτική της. Πάντως, διαβεβαιώνει ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% εξακολουθεί να καθίσταται εφικτός σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, παρά τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News