ΗΠΑ: Τέλος εποχής για τον Μπαράκ Ομπάμα το 2016

3 Ιαν 2016

Το 2016 είναι χρονιά προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Η χώρα θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει αυστηρότερους νόμους για την οπλοκατοχή.


   Σε έντεκα μήνες οι Αμερικανοί ψηφίζουν για τον νέο τους πρόεδρο. Όποιος ή όποια αναλάβει τη θέση, οι διεθνείς επιπτώσεις πρόκειται να είναι τεράστιες.
   Ένα ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην Εγγύς Ανατολή. Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες να επιβληθεί εκεί μία σταθερή κατάσταση ειρήνης έχουν αποτύχει. Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν «επενδύσει» σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Κι οι πολίτες της χώρας αναρωτιούνται: ποιος είναι ο λόγος;
   Η Ουάσιγκτον έχει θέσει στην Εγγύς Ανατολή στόχους προστασίας της διεθνούς ασφάλειας, επιχειρώντας να περιορίσει τη δύναμη των Ισλαμιστών. Αλλά το 2016 δεν πρόκειται κατά τα φαινόμενα να σημάνει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους ή της Αλ Κάιντα. Γι' αυτό και ο Ομπάμα πρόκειται να αφήσει το πρόβλημα στον διάδοχό του.
   Τεταμένες θα παραμείνουν κατά τα φαινόμενα και οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ακόμη και μετά την αποχώρηση του Ομπάμα από την προεδρία. Ο αμερικανός πρόεδρος είναι ανυποχώρητος ως προς τις κυρώσεις της χώρας του προς το Κρεμλίνο. Ειδικά όσον αφορά την Ευρώπη, η πολιτική της Μόσχας έχει πλήξει τελευταία την ειρηνική τάξη πραγμάτων της Γηραιάς Ηπείρου.
   Και γι' αυτό η σκληρή στάση των ΗΠΑ φαίνεται πως αντιμετωπίζεται θετικά από την Ουκρανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Ως προς αυτό το ζήτημα, αλλά και απέναντι στο αίτημα της βελτίωσης των δύσκολων σχέσεων των ΗΠΑ με το Ιράν και την Κούβα, ο διάδοχος του Ομπάμα θα πρέπει να καταβάλει εκ νέου μεγάλες προσπάθειες.
Πηγή: ΣΚΑΪ
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News