Καύση νεκρών στην Πάτρα ώστε να μην πηγαίνουν στη Βουλγαρία

17 Ιαν 2016

Τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Πατρέων. Το ΚΑΝ θα δημιουργηθεί στο χώρο του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου Παρών και η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αναζήτηση χρηματοδότησης, μόλις το έργο πάρει το "πράσινο φως" και από το Δημοτικό Συμβούλιο.


   Ο Δήμος Πατρέων με την εισαγωγή του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος, εκφράζει τη θέλησή του να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του έργου. Για την υλοποίηση και λειτουργία του ΚΑΝ ο δήμος Πατρέων έχει ξεκαθαρίσει πως είναι ανοικτός σε συνεργασίες και με άλλους δήμους.
   Σύμφωνα με σχέδια της διοίκησης του δήμου, ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί το ΚΑΝ παρέχει τη δυνατότητα υψηλής φύτευσης με δύο και τρεις σειρές δέντρων πλάτους 12 ή 15 μέτρων έναντι των 5 μέτρων που απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις.
   Ακόμα, ο χώρος είναι πλήρως διαμορφωμένος με ασφαλτοστρωμένους δρόμους, πεζοδρόμια και εγκαταστάσεις όλων των δικτύων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμό, τηλεπικοινωνίες). Σύμφωνα με τη νομοθεσία, στην εγκατάσταση θα πρέπει να συμπεριληφθούν δύο κλίβανοι αποτέφρωσης, ψυκτικός χώρος για την παραμονή των σορών, χώρος τελετών, χώροι γραφείων και άλλοι βοηθητικοί χώροι.
   Η απόφαση του δήμου να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στο βιοτεχνικό πάρκο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατοίκων που θεωρούν ότι υποβαθμίζεται η περιοχή. Αντιδράσεις υπάρχουν φυσικά και από τον μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Η Μητρόπολη της Πάτρας ευθυγραμμίζεται με την Ιερά Σύνοδο η οποία είναι αντίθετη με την καύση νεκρών.
   Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε στη συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου που διεξήχθη για το θέμα: "Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει το σώμα του", προσθέτοντας ότι "η δημοτική αρχή σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του λαού μας και δεν κάνει διαχωρισμό με βάση αυτό το κριτήριο".
   Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος τονίζει ότι "είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή κέντρου, διότι είναι αίτημα πολλών πολιτών οι οποίοι έχουν απελπιστεί, αφού οι εξαγγελίες άλλων δήμων της χώρας δεν υλοποιούνται".
   Το NEWS 247 επικοινώνησε με τον κ. Στάμου, προσπαθώντας να διερευνήσουμε περαιτέρω το θέμα. Σημειώνουμε πως ο δήμος Πατρέων είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που προχωρά ενεργά στην κατασκευή αποτεφρωτήριου, έχοντας βρει δικό του χώρο. Ο δήμος Αθηναίων έχει εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον.
   "Ξεκινούμε τη διαδικασία αναζητώντας χρηματοδότηση. Μέσα στον μήνα, στην επόμενη συνεδρίαση θα εγκριθεί το έργο και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το έργο το κοστολογούμε με αρκετή ακρίβεια, γύρω στα 2.200.000 ευρώ. Ευελπιστούμε ότι το έργο θα ενταχθεί στα ΣΕΣ. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και προτάσεις χρηματοδότησης και από τράπεζες, τις οποίες θα εξετάσουμε αν δεν υπάρξει δυνατότητα ένταξης είτε στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, είτε σε χρηματοδοτήσεις από το αρμόδιο υπουργείο. Πιστεύουμε πως η απόσβεση θα είναι άμεση. Με τα δεδομένα που έχουμε πιστεύω πως σε τρία ή τέσσερα χρόνια είναι δυνατή η απόσβεση από οποιαδήποτε πηγή", αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πατρέων.
- Πόσο θα κοστίζει η καύση;
- Όπως μας αναφέρει ο κ. Στάμος, το κόστος θα είναι αρκετά χαμηλότερο σχετικά με το αντίστοιχο που προβλέπεται στη γειτονική μας Βουλγαρία. "Το κόστος θα είναι μικρότερο σε σχέση με το πόσο στοιχίζει η καύση νεκρού στη γειτονική μας Βουλγαρία στην οποία μεταβαίνουν όσοι θέλουν να αποτεφρώσουν τον οικείο τους. Πιστεύω πως θα είναι εδώ χαμηλότερο από το αντίστοιχο που ισχύει για τη Βουλγαρία που είναι γύρω στα 600 ευρώ, αλλά και χαμηλότερο από το ποσό που προβλέπεται στα περισσότερα κράτη στα οποία γίνεται η καύση νεκρών". Αυτή τη στιγμή το συνολικό κόστος της καύσης στη Σόφια, μαζί με έξοδα μεταφοράς, ανέρχεται στα 1.900 ευρώ περίπου.
- Πότε όμως θα είναι έτοιμο;
- "Το έργο αναμένουμε να είναι έτοιμο σε ενάμιση με δύο χρόνια. Αν υλοποιηθεί, η Πάτρα θα είναι η πρώτη που θα έχει αποτεφρωτήριο μιας και η Αθήνα ακόμα αναζητά τον χώρο. Εμείς εδώ έχουμε βρει τον χώρο χωρίς να έχουμε προβλήματα να αντιμετωπίσουμε σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης και τα διατάγματα ως προς το αν είναι σε εντός σχεδίου, περιοχή. Πρόκειται για χώρο εντός σχεδίου που ανήκει στον δήμο".
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από κατοίκους και Εκκλησία, ο κ. Στάμος δηλώνει στο NEWS 247:
- "Υπάρχουν αντιδράσεις αλλά προκύπτουν από λειψή πληροφόρηση. Δεν πρόκειται για έργο που υποβαθμίζει το περιβάλλον. Οι προδιαγραφές είναι σύννομες με τα ισχύοντα διατάγματα και γι' αυτό εντάσσεται στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις μικράς όχλησης από τον ίδιο τον νόμο. Νομικά είναι καλυμμένο το έργο. Η συγκεκριμένη θέση του προβλεπόμενου χώρου ΚΑΝ απέχει πολύ περισσότερο των 1.000 μέτρων από εγκαταστάσεις πρόνοιας και περίθαλψης, που απαίτηση είναι τα 500 μέτρα.
- "Σαφώς και θα υπάρχουν οικονομικά οφέλη για τον δήμο, αλλά είμαστε ανοιχτοί για διαδημοτικές συνεργασίες, δεν θέλουμε την αποκλειστική εκμετάλλευση ενός θέματος που αφορά όχι μόνο την πόλη μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αποτέφρωσης μας ανέφερε πως μέσα στον περασμένο χρόνο, περίπου 4.000 μετέβησαν μετά θάνατον στη Βουλγαρία για αποτέφρωση, με ταλαιπωρία και περαιτέρω επιβάρυνση των οικείων τους".
   Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως στη χώρα μας η δυνατότητα στους ΟΤΑ να δημιουργούν και να λειτουργούν ΚΑΝ παρέχεται με νόμο από το 2006. Με τη θεσμοθέτηση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση - λειτουργία και χωροθέτηση των Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών δίνεται πλέον η δυνατότητα εναλλακτικής χωροθέτησης εκτός των υφιστάμενων κοιμητηρίων και σε άλλη θέση στην περιαστική ζώνη.
   Στην Ευρώπη άλλωστε η αποτέφρωση καταγράφει υψηλά ποσοστά στη Μεγάλη Βρετανία (75%), στην Τσεχία (70%), ενώ στη Γερμανία το ποσοστό φτάνει το 55%. "Ο βασικός κανόνας της Ορθοδοξίας είναι ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να διαλέξει αυτό που θέλει, αλλά αναλαμβάνει και την ευθύνη γι' αυτό που κάνει", τόνισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος σχετικά με το θέμα καύσης των νεκρών. "Καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του για την καύση νεκρών, αλλά δεν γίνεται να θέλεις να είσαι λίγο ορθόδοξος", είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
Πηγή: news247.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News