Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

6 Ιαν 2016

Έντονες είναι οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις μετά την επιτυχή δοκιμή πυρηνικής βόμβας υδρογόνου από τη Βόρειο Κορέα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, συγκαλείται εκτάκτως προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται.


   Η Ιαπωνία έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο στρατός τίθεται σε επιφυλακή καθώς η συγκεκριμένη κίνηση συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλεια της χώρας.
   Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι το Τόκιο βρίσκεται ήδη σε στενή επαφή με τις ΗΠΑ, τη Νότιο Κορέα, την Κίνα και τη Ρωσία καθώς «η κίνηση της Β,Κορέας είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».
   Η Κίνα χαρακτήρισε την κίνηση «ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη» ενώ και η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας «προκλητική και καταδικαστέα».
   Την ίδια ώρα πάντως, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νότιος Κορέα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιώσει ότι πρόκειται σίγουρα για δοκιμή πυρηνικής βόμβας. "Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
   Οι υπηρεσίες της Νοτίου Κορέας ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν καταγραφεί, μέχρι τώρα δείγματα ραδιενέργειας ενώ εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σεούλ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί παρόμοιες προκλήσεις από την Πιονγιάνγκ.
Πηγή: CNN.gr
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News