Τι σημαίνει το νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες;

1 Φεβ 2016

Το πρώην στέλεχος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος σήμερα της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Σκορίνης, απαντά: "Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι η ίδια η φιλοσοφία: Οτι οι εισφορές θα καθορίζονται με ενιαίο κανόνα και με βάση υπολογισμού το καθαρό εισόδημα, όχι τη χρονική ασφαλιστική διαδρομή.


   Δεν είναι δυνατόν δικηγόρος, που δεν έχει μέσα στο έτος ούτε μία παράσταση και έχει είκοσι χρόνια στο επάγγελμα, να υποχρεούται σε εισφορά 300 -350 ευρώ τον μήνα και ένας που έχει εισόδημα 100 χιλ. ευρώ με την ίδια ασφαλιστική διαδρομή επίσης 300 ευρώ.
   Είναι προφανές ότι ο πρώτος, λόγω αδυναμίας, θα μείνει εκτός συστήματος. Είναι αλήθεια πως για όσους παρουσιάζουν μεγάλα εισοδήματα -και επειδή οι επιστημονικοί κλάδοι έχουν και εφάπαξ και επικούρηση, συν τη φορολογική επιβάρυνση- η συνολική υποχρέωση σωρευτικά ανεβαίνει πολύ.
   Η μεικτή επιτροπή που συστάθηκε θα βρει τη δέουσα λύση. Θα ήθελα όμως να επισημάνω πως ο θόρυβος περί «δήμευσης» αφορά μόνο το 20% των κλάδων αυτών, αφού το υπόλοιπο 80% δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Αυτοί ελαφρύνονται αισθητά. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εισαχθούν κάποιες δικλίδες ώστε να ελαφρυνθούν τα υψηλότερα εισοδήματα.
   Για τους αγρότες, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται μία επιβάρυνση η οποία θα επέλθει προοδευτικά μέχρι και το 2019. Να θυμίσουμε πως με αυτά που άφησαν πίσω τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι αγρότες θα έχαναν οριστικά τη σύνταξή τους το 2022. Τώρα εξασφαλίζουν την Εθνική Σύνταξη των 385 ευρώ. Η Εθνική Σύνταξη είναι συνδεδεμένη με το ΑΕΠ και θα αυξάνεται με κάθε αύξησή του. Η προσθήκη της αναλογικής θα εξασφαλίζει αξιοπρέπεια στη συνταξιοδοτική ηλικία των αγροτών.
   Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ο νέος τρόπος υπολογισμού έρχεται να αντιστοιχηθεί με ένα από τα βασικότερα αιτήματα των ίδιων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων: Οι εισφορές δηλαδή να καθορίζονται με βάση το δηλωθέν καθαρό εισόδημα. Πιο συγκεκριμένα, για όσους δηλώνουν καθαρό εισόδημα μέχρι και 15.000 ευρώ -και τέτοιο εισόδημα δηλώνει το 90%- η ασφαλιστική μεταρρύθμιση προβλέπει την καταβολή μικρότερων εισφορών. Για τις περιοχές εισοδημάτων από 30.000 ευρώ μέχρι και 70.000 ευρώ, που είναι και η οροφή, θα χρειαστεί η εφαρμογή δικλίδων, ούτως ώστε να αμβλυνθεί η επιβάρυνση."
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News