Το 11% των θέσεων σε ΔΣ εταιρειών, στην Ελλάδα, καταλαμβάνουν γυναίκες

9 Μαρ 2016

Ανδροκρατούμενη παραμένει - τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα - η κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των επιχειρήσεων. Στη χώρα μας, η εκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις στις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 22%, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό χωρών, όπως η Σουηδία και η Νορβηγία.


   Δυστυχώς, η ίδια εικόνα δεν συναντάται στην πρόοδο ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, όπου το ποσοστό στη χώρα μας αντιστοιχεί σε ένα απογοητευτικό 11%.
   Η αντίστοιχη εικόνα σε διεθνές επίπεδο σαφώς και είναι καλύτερη, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μεταξύ 22.000 επιχειρήσεων διεθνώς, ελάχιστες χώρες έχουν επιτύχει το στόχο της γυναικείας συμμετοχής κατά 30% στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών.
   Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιοποίησε χθες η ΕΥ, ως χορηγός του “Pledge For Parity” (Δέσμευση για την Ισότητα), στo πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2016, μόνο η Νορβηγία ξεπερνά το ποσοστό αυτό ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.
   Μάλιστα, η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στη διοικητική ιεραρχία των επιχειρήσεων συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι - όπως αποκαλύπτει η έρευνα - οι εταιρείες με ποσοστό γυναικών σε ηγετικές θέσεις μεγαλύτερο από 30% μπορούν να επιτύχουν αύξηση του καθαρού τους κέρδους έως και 6%.
   Η έρευνα αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα διεθνώς, συγκέντρωσε στοιχεία από 22.000 εισηγμένες εταιρείες σε 91 χώρες. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι χώρες με τη μεγαλύτερη πρόοδο ως προς την εκπροσώπηση γυναικών σε ηγετικές θέσεις είναι η Βουλγαρία (37%), η Λετονία (36%), οι Φιλιππίνες (33%), η Σλοβενία (33%) και η Ρουμανία (32%). Ως προς τη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, οι πέντε πρώτες χώρες είναι η Νορβηγία (40%), η Λετονία (25%), η Ιταλία (24%), η Φινλανδία (23%) και η Βουλγαρία (22%).
Πηγή: ΣΕΠΕ

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News