Απάντηση - βόμβα Λαγκάρντ σε Τσίπρα: Στηρίζει Τόμσεν, αφήνει αιχμές για υποκλοπές και διαρροές

4 Απρ 2016

Η απάντηση που περίμενε η ελληνική κυβέρνηση στην επιστολή Τσίπρα προς την Κρ. Λαγκάρντ με αφορμή τις αποκαλύψεις των διαλόγων Τσίπρα - Βελκουλέσκου ήρθε και ήταν εξαιρετικά σκληρή. Με πρωτοφανές για την επικεφαλής του ΔΝΤ, ύφος, σε πολύ αυστηρό υπηρεσιακό τόνο σε αντίθεση με το προσωπικό ύφος της επιστολής του Ελληνα πρωθυπουργού, η Κρ. Λαγκάρντ βάζει πλέον νέα «βόμβα» στη διαπραγμάτευση.


   Πηγές από την Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν πρωτοφανές το ύφος της απάντησης καθώς η κ. Λαγκάρντ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται αφενός την κατάσταση στην ελληνική και οικονομία και να επιμένει σε έναν σκληρό ρόλο δανειστή - δανειζόμενου. Στηρίζει απόλυτα τα στελέχη του Ταμείου, υπονοεί ότι οι διαρροές και υποκλοπές έγιναν από την Ελλάδα και κυρίως λέει ότι η διαπραγμάτευση απέχει πολύ από το να κλείσει.
   Αποκλείει επίσης οποιοδήποτε σενάριο για πιστωτικό γεγονός χαρακτηρίζοντάς το «ανοησία», αποκρούοντας έτσι τις αιτιάσεις ότι ο Π. Τόμσεν ή άλλος έχουν στο μυαλό τους τη χρεοκοπία της χώρας. Με τη δήλωση στήριξης στον διευθυντής της και την κ. Βελκουλέσκου, επίσης, ξεκόβει κάθε κουβέντα για απομάκρυνσής τους. Εδώ είναι ένα σημείο που δείχνει τη σκληρότητα της απάντησής της. Η ελληνική πλευρά θεωρεί «ανεπιθύμητο πρόσωπο» τον κ. Τόμσεν και η προϊσταμένη του τον στηρίζει και τον επιβάλλει με τον τρόπο της στην πορεία των διαπραγματεύσεων και του προγράμματος.
   Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με διαρροές της έλεγε ότι ο Δανός τεχνοκράτης σαμποτάρει ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση, λειτουργεί ως υπουργός Οικονομικών κι όχι ως σύμβουλος και ότι κωλυσιεργεί επίτηδες, ώστε η διαπραγμάτευση να οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η Ελλάδα να φτάσει στο όριο της χρεοκοπίας, προκειμένου να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του Ταμείου.
   Η απόλυτη στήριξη στον κ. Τόμσεν δείχνει ότι η κ. Λαγκάρντ δεν έχει καμιά πρόθεση να τον απομακρύνει και με τον τρόπο αυτό (καθόλου διπλωματικό) «αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση που ζητά να φύγει. Δεν μπορεί μια χώρα, έστω και στον μειονεκτικό ρόλο του δανειζόμενου, να ζητά την απομάκρυνσή του κ. Τόμσεν και το Ταμείο, έστω και στο ρόλο του δανειστή, να μην το αποδέχεται. Καθίσταται δύσκολο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις όταν η μία πλευρά στηρίζει αυτόν που η άλλη θεωρεί persona non grata. Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού και σ' αυτό το σημείο.
   Τέλος, με το να υπογραμμίζει ότι θα δημοσιοποιήσει την επιστολή στο site του Ταμείου αφήνει αιχμές προς την ελληνική πλευρά να μην κάνει «διαρροές» και καλεί τον πρωθυπουργό να έχει προσωπική συνομιλία μαζί της και αφήνει να εννοηθεί ότι συνομιλεί με τον κ. Τσίπρα.
Πηγή: Ημερησία
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News