Σαφάρι για ρευστό – «Σκούπα» σε αποθεματικά

27 Απρ 2016

Στα αποθεματικά των δημόσιων φορέων καταφεύγει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, καθώς η πολύμηνη καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και η μη καταβολή δόσης -αυτή την φορά και με ευθύνη των δανειστών- έχουν οδηγήσει στο «κόκκινο» τα κρατικά ταμεία.


   Ο ένας μετά τον άλλον οι δημόσιοι φορείς καλούνται να καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια, μέσω πράξεων βραχυχρόνιου δανεισμού καταλήγουν στα κρατικά ταμεία, για να καλυφθούν βασικές υποχρεώσεις του Δημοσίου, δηλαδή η καταβολή μισθών και συντάξεων και η εξυπηρέτηση του χρέους.
   Τον Απρίλιο υπήρχε ταμειακό έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ήδη στην ΤτΕ έχει καταλήξει μεγάλο μέρος των αποθεματικών των νοσοκομείων, της Bουλής, του ΟΑΕΔ και σύντομα του ΕΟΠΥΥ.
   Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι φορείς να μη μπορούν να καλύψουν υποχρεώσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, στερώντας ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.
   Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η ρευστότητα που μπορεί να εξασφαλίσει το Δημόσιο καλύπτει τις βασικές υποχρεώσεις του έως το πρώτο 20ημερο του Μαΐου.
Πηγή: real.gr

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News