Σταματά η εκτύπωση των 500 ευρώ στο τέλος του 2018

5 Μαΐ 2016

Συμβιβαστική λύση που πάντως σηματοδοτεί την αρχή του τέλος για την εποχή των 500 ευρώ πρόκρινε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


   Το μεγάλο χαρτονόμισμα παρά τις καταρχήν γερμανικές αντιδράσεις αποφασίστηκε να πάψει να εκδίδεται στο τέλος του 2018, ενώ τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα από τα πέντε ως τα διακόσια ευρώ θα συνεχίσουν να εκδίδονται κανονικά.
   Ωστόσο το νόμισμα θα παραμείνει σε ισχύ στο διηνεκές τόσο ως μέσο συναλλαγής όσο και ως αξία αποθησαυρισμού. Η απόφαση της ΕΚΤ χαρακτηρίζεται ως «σολομώντεια» λύση, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία επιθυμούσαν αρχικώς τη μη λήψη παρόμοιας απόφασης. Ωστόσο επικράτησε η άποψη των τραπεζιτών πως το μοβ χαρτονόμισμα διαμορφώνει τις συνθήκες για ξέπλυμα χρήματος.
   Με την απόφαση αυτή, χωρίς να θιγούν όσοι νομίμως αποθησαύριζαν το νόμισμα, σε βάθος χρόνου η κυκλοφορία του θα περιοριστεί. Το χαρτονόμισμα πάντως καθίσταται σαφές πως δεν αποσύρεται, αλλά θα κυκλοφορεί κανονικά ως μέσο συναλλαγής.
   Σύμφωνα με την ανακοίνωση της η ΕΚΤ «το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ παραμένει νόμιμο χρήμα και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής και αποθήκευσης αξίας» και διευκρινίζει πως: «το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, όπως και οι υπόλοιπες ονομαστικές αξίες των χαρτονομισμάτων σε ευρώ, θα διατηρούν πάντοτε την αξία τους. Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα θα μπορεί να ανταλλάσσεται από τις εθνικές τράπεζες στο ευρωσύστημα για απεριόριστο χρονικό διάστημα».
   Σήμερα στην Ευρωζώνη κυκλοφορούν 1 τρισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 1/3 είναι σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ και οι μεγαλύτεροι λάτρεις της συγκεκριμένης αξίας παραμένουν οι Γερμανοί. Μάλιστα μεγάλες εταιρείες στη χώρα, αντιδρώντας στα αρνητικά επιτόκια απέσυραν σημαντικές καταθέσεις τις οποίες μοιραία αποθήκευσαν στο μωβ νόμισμα.
   Η αποθησαύριση του συγκεκριμένου χαρτονομίσματος είναι διαδεδομένη σε όλες της χώρες της Ε.Ε. Ιδιαίτερα στη Γερμανία αλλά και στην Αυστρία, η χρήση μετρητών προκρίνεται σε σχέση με τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Άλλωστε κάτι τέτοιο συνέβαινε και στη χώρα μας, μόνον που τα capital controls άλλαξαν αυτήν την κατάσταση.
   Σε ό,τι αφορά εμάς, σημαντικό τμήμα των καταθέσεων που προσφάτως αποσύρθηκαν από τα γκισέ των τραπεζών και κατέληξαν σε θυρίδες είναι σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Οι τράπεζες δεν ακολουθούν την ίδια πολιτική στην ανταλλαγή του νομίσματος. Κάποιες το ανταλάσσουν απαιτώντας την κατάθεση σε λογαριασμό πρώτα, ενώ κάποιες άλλες πράττουν το ίδιο μέσω σημαντικής προμήθειας.
   Το πρόβλημα ανέκυψε μετά τα capital controls γιατί στη χώρα μας η χρήση του 500ευρου δεν ήταν ποτέ διαδεδομένη. Σε κάθε περίπτωση πολλοί είναι εκείνοι που εδώ και καιρό δεν κάνουν δεκτές τις συναλλαγές με νομίσματα των 500 ευρώ, μολονότι καμία απόφαση μέχρι πρότινος δεν είχε ληφθεί σχετικώς με το μεγάλο αυτό χαρτονόμισμα. Εκτιμάται πάντως πως η απόφαση της ΕΚΤ ξεκαθαρίζει εν πολλοίς την κατάσταση και θα επιφέρει ηρεμία σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν πλέον οι πάντες την κίνηση του νομίσματος των 500 ευρώ.
Πηγή: Ημερησία
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News