Σφοδρή επίθεση στο Βαρουφάκη από τον Στουρνάρα

20 Μαΐ 2016

Σφοδρή επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) του London School of Economics με θέμα: «Getting Policy Knowledge Into Government», ο διοικητής της ΤτΕ με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος, απάντησε σε προηγούμενη ομιλία του Ν. Θεοχαράκη, στενού συνεργάτη του Γ. Βαρουφάκη στην περίοδο της διαπραγμάτευσης.


   Είπε ο κ. Στουρνάρας: «Η δυσπιστία απέναντι στην εξωτερική γνώση οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, το προβάδισμα του «πολιτικού» έναντι του «τεχνοκρατικού». Δεύτερον, η κομματικοποίηση του ελληνικού πολιτικού βίου που οδηγεί σε πόλωση, ελαχιστοποιεί τον ενδιάμεσο χώρο, αποκλείει τη συναίνεση και υποβαθμίζει την τεχνογνωσία στο βαθμό που δεν είναι κομματικοποιημένη. Όσο εξακολουθούν να υπάρχουν αυτές οι συμπεριφορές, η εξωτερική γνώση θα διαδραματίζει περιθωριακό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων πολιτικής.
   Και ειλικρινά λυπάμαι πολύ που η ομιλία του Νίκου Θεοχαράκη πριν από τη δική μου ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα κομματικοποιημένης πολιτικής, αφού χρημάτισα κι εγώ υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε σχεδόν αποικιοκρατική στην κομματικοποιημένη ομιλία του. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος.
   Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισεκ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισεκ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους.
   Η οργισμένη αντίδραση του συνήθως ήπιου κ. Στουρνάρα οφείλεται στην ανοίκεια επίθεση εναντίον του από τον κ. Θεοχαράκη. Κάποιοι πάντως θα θυμούνται ότι είναι ένας από εκέινους που συμμετείχαν στο «λόμπι της δραχμής» το οποίο υπό τον κ. Βαρουφάκη σχεδίαζε το plan B. Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ακριβώς σ' αυτό το λόμπι που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην οικονομία, κάτι που βεβαίως έχει καταδικάσει και ο Αλ. Τσίπρας αλλά και κορυφαίοι υπουργοί που έχουν αποστασιοποιηθεί πλήρως από την περίοδο της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη.
Πηγή: Ημερησία
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News