Δίχτυ ασφαλείας για Βρετανούς η γερμανική υπηκοότητα

28 Μαΐ 2016

Μερικές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα για το Brexit, αρκετοί Βρετανοί αιτούνται την απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας. Ανησυχούν μήπως χάσουν τα προνόμια που απολαμβάνουν ως πολίτες της ΕΕ.


   Όταν πριν από ενάμιση μήνα η Βρετανή Ναταλία Ντάνενμπεργκ πήρε τη γερμανική υπηκοότητα το γιόρτασε με τον σύζυγό της ανοίγοντας ένα μπουκάλι κρασί. «Αποκτήσαμε κάτι σαν δίχτυ ασφαλείας», λέει χαριτολογώντας.
   Μέχρι πρόσφατα έβλεπε μάλλον αδιάφορα το ενδεχόμενο απόκτησης ενός γερμανικού διαβατηρίου. Κάποτε, λέει, θα κατέθετε την σχετική αίτηση. Όμως ο φόβος μπροστά σε ένα ενδεχόμενο Brexit την έκανε να δράσει άμεσα.
   Στις 23 Ιουνίου οι Βρετανοί αποφασίζουν για την παραμονή ή μη της χώρας τους στην ΕΕ. Σε περίπτωση επικράτησης του «ναι» θα ήταν η πρώτη αποχώρηση χώρας-μέλους στην ιστορία της Ένωσης. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι δημοσκοπήσεις βλέπουν ισοπαλία των υποστηρικτών και αντιπάλων μιας βρετανικής παραμονής στην ΕΕ.
   Μια ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ. Θα είχε, ίσως ακόμα και επιπτώσεις για την Ναταλία Ντάνενμπεργκ, η οποία μετανάστευσε πριν από έξι χρόνια στη Βόννη, όπου και εργάζεται ως μάνατζερ στην επιτροπή Παραολυμπιακών Αγώνων. Μολονότι δεν ανησυχεί ότι οι Γερμανοί θα την απελάσουν, αν επικρατήσουν οι οπαδοί ενός Brexit γνωρίζει πολύ καλά ότι η Βρετανία δεν θα είναι πια μέλος της κοινής αγοράς που εγγυάται σε όλους τους πολίτες της ΕΕ ελευθερία εγκατάστασης και εργασίας σε κάθε χώρα-μέλος.
   Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν επιβεβαιώνει ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για γερμανικά διαβατήρια. Εκπρόσωπος ωστόσο του δήμου Βόννης διαπιστώνει σχετική αύξηση: «Υπό κανονικές συνθήκες γίνονται δύο ή τρεις αιτήσεις το χρόνο. Φέτος κατατέθηκαν κιόλας επτά».
   Λόγω των πολλών τηλεφωνημάτων από Βρετανούς το τελευταίο διάστημα θεωρεί ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν τις επόμενες μέρες: «Όταν το καλοκαίρι διεξάγονταν δημόσια συζητήσεις για ένα πιθανό Grexit, καταγράψαμε τηλεφωνήματα και από Έλληνες. Όμως ήταν πολύ λιγότεροι από τους Βρετανούς που ζητούν πληροφορίες από τις δημοτικές αρχές».
   Η Βρετανή πιστεύει ότι αν η πατρίδα της δεν ήταν μέλος της ΕΕ, ίσως να μη ζούσε και εργαζόταν στη Βόννη. Τα πράγματα για μένα, λέει, δεν θα ήταν τόσο εύκολα. Επιπλέον θα χρειαζόμουν βίζα. Είναι η ΕΕ αυτή που μου έδωσε τη δυνατότητα να ζω στη Γερμανία. Και αυτό θα έπρεπε να το γιορτάζουμε και όχι να το φοβόμαστε».
Πηγή: DW.com

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News