Τσίπρας: «Ξεχείλωσε» το σενάριο της αριστερής παρένθεσης

23 Μαΐ 2016

Για ακραίο πολιτικό σουρεαλισμό και για ταύτιση με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών κατηγόρησε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.


   Επιπλέον απάντησε αρνητικά στο αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές. «Αυτές τις φοβερές ιδέες που έχετε και αυτές που έχετε να ανταλλάξετε με τους ευρωπαίους εταίρους θα τις εφαρμόσετε στην πενταετία 2017-2021.
   Τι έγινε κ. Μητσοτάκη δεν φεύγουμε ακόμη; Περιμένουμε ως το 2017; Σας ευχαριστούμε πολύ που μας δίνετε έναν ακόμη χρόνο. Το σενάριο της αριστερής παρένθεσης ξεχείλωσε. Εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 είτε το θέλετε είτε όχι και θα τις χάσετε και αυτές.»
   Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ μετατρέπεται σε κινήσεις ακραίου πολιτικού σουρεαλισμού. «Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύει με τον πιο εύγλωττο τρόπο αυτό το αδιέξοδο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κόμμα διαμαρτυρίας και λέει όχι σε όσα ψήφισε με την συμφωνία του Αυγούστου.
   «Δεν έχετε αντιπρόταση. Λέτε όχι σε αυτά που ψηφίσατε. Μιλάτε για μεταρρυθμίσεις δίχως να μας εξηγείτε ποιες είναι αυτές», απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός ο οποίος «συνεχάρη» τον πρόεδρο της ΝΔ διότι έδωσε απόψε την «μαγική λύση».
   «Αφιερώσατε το πρώτο μισό της ομιλίας σας στις γνωστές ύβρεις κύριε Μητσοτάκη. Με μεγάλη επιτυχία αν κρίνω από το χειροκρότημα. Το άλλο μισό της ομιλίας σας το αφιερώσατε προσπαθώντας να δώσετε στίγμα αντιπρότασης. Καθόλου επιτυχώς αν κρίνω από τα χειροκροτήματα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε τον μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 %! Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25%», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.
   Παράλληλα υποστήριξε ότι τα λεγόμενα του προέδρου της ΝΔ «διεκδικούν βραβείο ανοησίας, ανευθυνότητας και λαϊκισμού». «Γιατί μας είπατε ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα πλεονάσματα χωρίς να έχουμε ελάφρυνση του χρέους. Εμείς σήμερα αγωνιζόμαστε για μια ουσιαστική απομείωση ώστε να αφαιρέσουμε το βάρος από τους πολίτες και σ’ αυτόν τον αγώνα η Ελλάδα δεν είναι μόνη της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
   Στη συνέχεια είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτίζεται με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι με την αναφορά του στο θέμα του χρέους απηχεί «την σταθερή θέση του κ. Σόιμπλε ότι το πρόβλημα δεν είναι το χρέος».
   «Το πρόβλημα είναι ότι δεν διαπραγματευόμαστε με έναν, αλλά με πολλούς και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε από τη μία πλευρά έχουμε το ΔΝΤ να ζητάει πολύ σκληρές μεταρρυθμίσεις και επιπλέον μέτρα αλλά ταυτόχρονα να λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή χρέους. Και από την άλλη πλευρά έχουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να λένε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα, που ζητάει το ΔΝΤ, και ότι χρειάζεται ελαστικότητα, να λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς αλλά δεν μπορούν να δώσουν διαγραφή χρέους. Αυτό είναι το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης», είπε ο κ. Τσίπρας.
   «Το πρόβλημα με σας είναι ότι ταυτίζεστε με τις χειρότερες των θέσεων των δανειστών» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας : «Θέλετε σκληρές μεταρρυθμίσεις αλλά δεν θέλετε διευθέτηση του χρέους. Είστε με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον κ. Σόιμπλε στο ζήτημα του χρέους».
   «Σήμερα κλείνει ένας δύσκολος κύκλος για τη χώρα. Κάνουμε ένα τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα σημαίνει μία νέα εποχή δημιουργίας για την Ελλάδα που θα έχει τις δυσκολίες της αλλά θα έχει και προοπτική. Σήμερα οι εταίροι παίρνουν ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν. Μένει να αναληφθεί η ευθύνη και από την άλλη πλευρά. Είναι θετική είδηση ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους συζητείται με την δέουσα προσοχή με τους διεθνούς θεσμούς», είπε ο πρωθυπουργός.
   Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση παίρνει πίσω τα μέτρα για την επιστροφή του ΕΚΑΣ αναδρομικά, το οποίο δόθηκε από την 1η Ιανουαρίου και το «πάγωμα» στα ειδικά μισθολόγια. «Ως γνωστόν η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης- όχι με δική μας ευθύνη- είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουμε να ψηφίσουμε το ασφαλιστικό και να εφαρμοστεί η συμφωνία του Ιουλίου, δηλαδή η αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων. Και να ερχόμαστε τώρα και τους ζητάμε αναδρομικά το ΕΚΑΣ που έχει δοθεί από τον Ιανουάριο. Είναι άδικο και δεν θα το κάνουμε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
   «Επίσης μεγάλη αδικία είναι τη στιγμή που η χώρα περνάει μία πρωτοφανή προσφυγική κρίση και την έχει κρατήσει όρθια το γεγονός ότι άνδρες και γυναίκες της αστυνομίας, του λιμενικού και του στρατού βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο να μην τους δώσουμε τη δυνατότητα στα ειδικά μισθολόγια για την εξέλιξη του βαθμολογίου τους», είπε ο πρωθυπουργός.
   «Υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται προστασία και εμείς θα τους προστατεύσουμε. Για τους υπόλοιπους κλάδους που αφορούν τα άλλα υπουργεία (Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη κλπ) τα χρήματα αυτά υπάρχουν στα 700 εκατ. πλεόνασμα. Δεν θα προχωρήσουμε στο πάγωμα του μισθολογίου γιατί αναγνωρίζουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δίνουν τα πάντα για να κρατηθεί όρθια η χώρα και θα τους το ανταποδώσουμε», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πηγή: real.gr

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News