Το Ε1 του 2013 για τη νέα Φορολογική Δήλωση

6 Απρ 2013

Πάνω από 5 εκατ. φορολογούμενοι στην Ελλάδα θα κληθούν φέτος να υποβάλλουν δήλωση μέσω του εντύπου Ε1., για τη φορολόγηση φυσικών προσώπων. Για πρώτη φορά θα κληθούμε υποχρεωτικά να δηλώσουμε τους τόκους των καταθέσεων αλλά και όλα τα εισοδήματα από όπου και αν προέρχονται και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής.
   Στον πίνακα 2 του εντύπου Ε1 προστίθεται ο κωδικός 019 τον οποίο συμπληρώνουν οι «επιτηδευματίες που φορολογούνται με τις διατάξεις του άρθρου 45 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος». Όσοι έχουν μπλοκάκι αλλά θα φορολογηθούν ως μισθωτοί, (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ’ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος) πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.
   Στον πίνακα 2, προστίθεται και ο κωδικός 027 τον οποίο συμπληρώνουν όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950. Το «ναι» σημαίνει απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος.
   Στον πίνακα 4 Ε προστέθηκε ο κωδικός 177 τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά. Θα αναγράψουν εκεί το εισόδημα και όχι στον κωδικό 175. Όσοι συμπληρώσουν το 175, θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.
   Στον πίνακα 8, προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε «το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011». Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.
   Ακόμα, μία βασική αλλαγή στο Ε1 φέτος, είναι η υποχρεωτική δήλωση όλων των εισοδημάτων ανεξάρτητα αν έχουν φορολογηθεί στην πηγή τους, αν απαλλάσσονται της φορολογίας ή όχι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δηλώσουμε και τους τόκους των καταθέσεων.

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News