Τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα φώτα της Ευρωπαϊκής οικονομικής επικαιρότητας έχουν επικεντρωθεί στην Πορτογαλία. Η Γερμανία για ακόμα μία φορά θα εμπλακεί ουσιαστικά και άμεσα στο σχέδιο σωτηρίας της Πορτογαλίας, το οποίο αναμένεται παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας. Σε πρόσφατες δηλώσεις μέλους του Γερμανικού κοινοβουλίου, έγινε γνωστή η πρόταση για την Πορτογαλία να πουλήσει μέρος των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει προτού ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον περασμένο μήνα η αξία των αποθεμάτων της χώρας σε χρυσό διαμορφώνονταν στα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 80% του συνόλου των αποθεμάτων.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη ετοιμάσει ένα πακέτο στήριξης που αγγίζει τα 52 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα τρία χρόνια του προγράμματος διαμορφώνεται σε 24 δισεκατομμύρια. Σε κοινή ανακοίνωση ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Oli Rehn και ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Dominique Strauss-Kahn, αναφέρουν πως «Η Πορτογαλική οικονομία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και πιστεύουμε ότι τα τολμηρά μέτρα που εφαρμόστηκαν θα της επιτρέψουν να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης».
Όσον αφορά το πρόγραμμα της Πορτογαλίας βασίζεται σε τρεις κυρίως πυλώνες στρατηγικής: την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας και τη σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, Paul Thomsen ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα ότι το επιτόκιο του ΔΝΤ θα διαμορφωθεί στο 3,25% για τα πρώτα τρία χρόνια του προγράμματος διάσωσης. Στη συνέχεια θα αυξηθεί στο 4,25%. Οι περικοπές είναι δίχως αμφιβολία μονόδρομος, με το έλλειμμα να κυμαίνεται από το 9,1% το 2010 στο 3% έως τα τέλη του 2013.