Η εταιρία France Telecom ιδιωτικοποιήθηκε πριν από 14 χρόνια και εξακολουθεί έως σήμερα να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις στο χάρτη των τηλεπικοινωνιών. Η μοίρα των περίπου 100.000 εργαζομένων της εταιρίας όμως, όπως τελικά αποδεικνύεται, έφερε στην επιφάνεια ένα σύνολο αυτοκτονιών που προέρχονται κυρίως από τις ακατάλληλες εργασιακές συνθήκες. Πρόκειται για ένα θέμα που έχουμε κάθε λόγο να μας απασχολεί στη χώρα μας, καθώς ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις προσφέρουν λιγότερα στους εργαζομένους τους από ότι υπό άλλες οικονομικές συνθήκες θα έπρεπε.
Στη περίπτωση της France Telekom το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην εντατικοποίηση της δουλειάς, αλλά και τις αθρόες υποχρεωτικές μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα και από πόλη σε πόλη. Πριν λίγες ημέρες άλλος ένας εργαζόμενος αυτοκτόνησε, με αποτέλεσμα ο 57χρονος αυτή τη φορά άντρας να ανεβάσει τον αριθμό των αυτοκτονιών σε περισσότερα από 200 άτομα. Παράλληλα δε, έχουν σημειωθεί και περισσότερες από 130 απόπειρες αυτοκτονίας, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης. Οι στατιστικές μάλιστα κάνουν λόγο για μία συχνότητα περί των 16 αυτοκτονιών σε ετήσια βάση, δηλαδή διπλάσιοι από την εποχή προ της ιδιωτικοποίησης (ακόμα και πριν την ιδιωτικοποίηση όμως οι συνθήκες εργασίας οδηγούσαν τους υπαλλήλους σε αυτοκτονίες). Κάποιοι πέφτουν από τα ψηλά μπαλκόνια της εταιρίας, άλλοι παίρνουν χάπια, ένας μαχαιρώθηκε στο στομάχι την ώρα σύσκεψης στελεχών, άλλος κρεμάστηκε στο γραφείο του.
Ακόμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως παλαιότερα η εταιρία είχε μοιράσει στους υπαλλήλους της ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνθήκες εργασίας εντός της France Telekom. Συνολικά το ερωτηματολόγιο περιείχε 170 ερωτήσεις, μερικές από τις οποίες αναφέρονταν στο στρες στο χώρο εργασίας, στην επιβάρυνση εξαιτίας της δουλειάς, στο βαθμό αυτενέργειας, το πόσο εκτιμά την απόδοση ο προϊστάμενος, αν παίρνει στα σοβαρά τη δουλειά του αλλά και εάν την επαινεί. Στη συνέχεια υπήρχαν ερωτήσεις όπως: «πόσο συχνά έπρεπε να αλλάξετε τη θέση εργασίας;» ή «έχετε την εντύπωση ότι εργάζεστε μόνο προς όφελος του προϊσταμένου;». Η διοίκηση της εταιρίας με αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να δώσει στους υπαλλήλους της το δικαίωμα να αντιδράσουν, ωστόσο ακόμα και σήμερα οι αυτοκτονίες συνεχίζονται και τα προβλήματα παραμένουν άλυτα.