Από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, στη βιαιότητα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

5 Ιουλ 2011

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ (Πρώην Πρόεδρος της Βουλής): […] Πέρυσι, στις 6 Μαΐου, ψηφίστηκε το μνημόνιο. Έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος. Είχαμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό το πρόγραμμα θα έβγαζε τη χώρα από την κρίση και ότι από το τέλος του 2011 θα βγαίναμε στις αγορές ή το πολύ στις αρχές του 2012. Τώρα, ξαναβρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από εκείνο που είχε ψηφιστεί πέρυσι στο πρώτο μνημόνιο, πάμε για δεύτερο μνημόνιο και εύχομαι να μην χρειαστεί τρίτο μνημόνιο. Δεν θα υπάρξει μία εξήγηση για το ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την αποτυχία;

[…] Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα. Ας δούμε ποια ήταν η Ελλάδα το 1974, πού έφθασε το 1981, το 2002, το 2004 με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέχρι και το 2008, πριν έρθει η βιαιότητα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και μας πλήξει. Δεν λέω ότι όλα αυτά τα χρόνια όλα έγιναν σωστά, ότι δεν έγιναν λάθη, ότι δεν υπήρξαν παραλείψεις, αλλά η βιαιότητα της κρίσης δεν μας βρήκε όσο έπρεπε προετοιμασμένους για να την αντιμετωπίσουμε.
   Και η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής και προειδοποίησαν και προσπάθησαν και κατέθεσαν προεκλογικά τα ζητήματα εκείνα τα οποία θα προλάβαιναν και θα θωράκιζαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη χώρα, αλλά δυστυχώς απευθυνόμασταν σε ώτα μη ακουόντων. Η Κυβέρνηση με το παρόν σχέδιο νόμου εισηγείται σε συνέχεια του πρώτου μνημονίου ένα δεύτερο, πολύ επαχθέστερο μνημόνιο. Το πλαίσιο αυτό δεν στηρίζεται στη βάση στην οποία σας μίλησα και πριν, δηλαδή μεγαλύτερη μείωση των δαπανών και λιγότερη αύξηση της φορολογίας, διότι αυτή πλέον έχει αγγίξει τα ακραία όρια. […] (Βουλή 29.06.2011)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News