Η κυβέρνησης απορρίπτει, τα γεγονότα επιβεβαιώνουν

14 Ιουλ 2011

   «Άκουσα επίσης πως έγινε πάρα πολύ μεγάλος λόγος για το περιβόητο selective default. Υπήρξαν και συνάδελφοί μου στην Ευρωζώνη που αναφέρθηκαν δημόσια στο ζήτημα αυτό. Η μόνη δημόσια αναφορά που γίνεται επισήμως στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup είναι η δεδηλωμένη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πως δεν αποδέχεται ούτε selective default ούτε πιστωτικό γεγονός -credit event- γιατί αυτή είναι η βασική πολιτική και η καταστατική αποστολή της τράπεζας.» δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύνοδο Eurogroup/Ecofin.

   Και συνεχίζει «Αυτό το γνωρίζει η Ευρωζώνη. Το γνωρίζει το Eurogroup και η δική μου θέση εκ μέρους της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν ότι εμείς ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα νέο πρόγραμμα, το θέλουμε, θα συμβάλλουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε αναλάβει να εφαρμόσουμε εγκαίρως, με αποτελεσματικότητα, όμως θέλουμε όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί έτσι ώστε στις 15 Σεπτεμβρίου να καταβληθεί η επόμενη δόση όπως είχε προγραμματιστεί, γιατί αυτό επιβάλλουν οι δανειακές μας ανάγκες.»
   Μάλιστα τόνισε ότι «Το selective default δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός. Είναι στην πραγματικότητα μία αξιολόγηση. Είναι ένα επίπεδο αξιολόγησης το οποίο βεβαίως τοποθετείται κάτω από τα επίπεδα τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατρέπουμε μία πρόσληψη -μία perception αν μου συγχωρέσετε την έκφραση- με μια πραγματικότητα και δεν πρέπει να μετατρέπουμε την εκτίμηση ή την πρόσληψη σε αυτοτροφοδοτούμενη προφητεία. Γι' αυτό χρειάζεται πειθαρχία, ηρεμία, συστράτευση, ενότητα, σχεδιασμός και πιστεύω ότι αυτό το έχουμε καταφέρει. Δεν φτάνει όμως αυτό να το κάνει η κυβέρνηση. Πρέπει να το κάνουμε όλοι, όλοι όσοι επηρεάζουν το δημόσιο λόγο και καθορίζουν τις συμπεριφορές στην Ελλάδα, γιατί πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα και πρέπει να προστατεύσουμε τον πολίτη, ιδίως τον πιο φτωχό και αδύνατο, εκείνον που δεν μπορεί να βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, ή εκείνον που δεν έχει περιουσία πάνω στην οποία μπορεί να επαναπαυθεί.»
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News