Από σήμερα έρχεται το «εργόσημο»

22 Αυγ 2011

   Από σήμερα Δευτέρα 22 Αυγούστου ξεκινά και επίσημα η εφαρμογή του «εργόσημου». Το «εργόσημο» θα αποτελεί στο εξής το μόνο τρόπο καταβολής των αμοιβών για περιστασιακή εργασία και στοχεύει στην ένταξη σε καθεστώς ασφάλισης των οικόσιτων εργαζομένων (καθαρίστριες, κηπουροί) ή εργατών γης, οι οποίοι εργάζονται μέχρι σήμερα ανασφάλιστοι και ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 250.000-300.000.

   Πρόκειται για ένα «κουπόνι», το οποίο ο εργοδότης θα μπορεί να προμηθεύεται από 600 σημεία σε όλη τη χώρα, τράπεζες και ΕΛΤΑ, με το οποίο θα καταβάλει το τίμημα της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο και στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα μπορεί να το εξαργυρώνει. Όλη η διαδικασία θα μπορεί να διεκπεραιωθεί ακόμη και μέσω των ATM, ενώ σε δεύτερο χρόνο, η διανομή του «εργόσημου» θα μπορεί να γίνεται και από τα σούπερ μάρκετ. Το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και της παράνομης εργασίας, ή καλύτερα της αδήλωτης εργασίας, καθώς πλέον με αυτόν τον τρόπο θα παρακρατούνται οι εισφορές για το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ. Το μόνο που απαιτείται είναι ο ΑΜΚΑ, Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης του εργοδότη και του εργαζόμενου.
   Το εργόσημο αποτελείται από δύο στελέχη: το ένα κρατείται από τον εργοδότη ως αποδεικτικό πληρωμής. Το δεύτερο αποδίδεται στον εργαζόμενο προκειμένου να το εξαργυρώσει αλλά και να έχει ένα αποδεικτικό στα χέρια του για την παροχή της εργασίας. Πάνω στο εργόσημο, θα φαίνονται τα στοιχεία του εκδότη, του ασφαλιστικού φορέα, η ονομαστική αξία που καταβάλλει ο εργοδότης, το ποσό που θα παρακρατηθεί υπέρ του ασφαλιστικού φορέα, η ημερομηνία έκδοσης αλλά και η ημερομηνία λήξης.
   Από την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Εργασίας προσδοκά επιπλέον έσοδα για τα Ταμεία, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
 
Onus News More
@ Ποιος πρέπει να πληρώσει για το χρέος της Ελλάδας;
@ Το πρώτο εβδομαδιαίο πρωτοσέλιδο που εκδίδει αποκλειστικά και μόνο ένα blog
@ Το 2015 το χρέος θα είναι μεταξύ 140% και 160% του ΑΕΠ
@ 216 δισεκατομμύρια ευρώ το επιπλέον χρέος
@ Ποσοστά ανεργίας ανά μήνα από το 2005
@ Το γνωστό… λεφτά υπάρχουν

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News