Η Αμερική φιλοδώρησε την Ευρώπη με «Οικονομική Κρίση»

17 Νοε 2011

   Το γεγονός ότι η Οικονομική Κρίση ξεκίνησε από την Αμερική, ίσως να μην ήταν τελικά τόσο τυχαίο. Η Αμερική δημιούργησε μία κατάσταση, στην οποία ούτε η ίδια δε μπορούσε να αντισταθεί, ωστόσο φρόντισε πολύ γρήγορα να μεταφέρει το βαρύ φορτίο της κρίσης στην Ευρώπη. Οι τράπεζες, αποτελούν τα κέντρα μεταφοράς της οικονομικής κρίσης.

   Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια αυτή κατάσταση ξεκίνησε εξαιτίας των ενυπόθηκων δανείων στην Αμερικής, όμως σύμφωνα με πληροφορίες τα ενεργητικά των τραπεζών των Ηνωμένων Πολιτειών έμειναν σταθερά περίπου στο 50% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Αντίθετα στο χώρο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τράπεζες είναι εξαιρετικά μεγαλύτερες από τα κράτη, με ποσοστά που υπερβαίνουν το 100% του ΑΕΠ πολλών κρατών-μελών. Ενδεικτικά στη Γερμανία, τα τραπεζικά ενεργητικά υπερβαίνουν το 200% του ΑΕΠ της, ενώ στη Γαλλία το 300% και στη Βρετα­νία πάνω από 500%.
   Με αυτόν τον τρόπο επομένως, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες διαδραματίζουν εξαιρετικής σημασίας ρόλο, την ίδια στιγμή που στην Αμερική η κυβέρνηση Ομπάμα διατηρεί ακόμα και σήμερα το δικαίωμα της τελικής αποφάσεως. Ακόμα, η έκρηξη μεγέθους του χρηματοπιστωτικού τομέα έθεσε σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον εποπτικό έλεγχο, με τις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίζουν τους κολοσσούς από μειονεκτική θέση.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News