Έλλειμμα για πρώτη φορά από το 1980 εμφάνισε η Ιαπωνία

27 Ιαν 2012

   Εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 1980 κατέγραψε η Ιαπωνία σε ετήσια βάση, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κόστους εισαγωγής ενέργειας μετά από το κλείσιμο πυρηνικών εργοστασίων.

   Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε στα 2,49 τρισ. γιεν (32 δισ. δολάρια), σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
   Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν την επίδραση από τους φυσικές καταστροφές του περασμένου Μαρτίου που προκάλεσαν πυρηνική κρίση με αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ και πολλές επιχειρήσεις, όπως η Nissan Motor, αποφάσισαν να μεταφέρουν κάποιες γραμμές παραγωγής τους σε χώρες με χαμηλότερο κόστος, όπως η Ταϊλάνδη.
   Ο επικεφαλής οικονομολόγος της JP Morgan Securities στο Τόκιο, ο Masaaki Kanno, τονίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει βρει κάποια λύση για την ηλεκτρική ενέργεια και όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η Ιαπωνία δύσκολα θα επιστρέψει στην πυρηνική ενέργεια. Μάλιστα, προέβλεψε ότι το έλλειμμα θα διευρυνθεί στα επόμενα χρόνια.
   Οι συνολικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν 2,7% ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 12%, αποτυπώνοντας τα μειωμένα κέρδη από αγαθά και υπηρεσίες και τις υψηλότερες δαπάνες για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
(πηγή: www.capital.gr)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News