Τι γίνεται σε περίπτωση μη συγκέντρωσης εδρών πλειοψηφίας

5 Μαΐ 2012

   Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, ο (προσωρινός) Πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν το πρώτο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές, έχει απόλυτη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδρών (τουλάχιστον 151 βουλευτές), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό τον αρχηγό του κόμματος αυτού.

   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιλέγει τον Πρωθυπουργό κατά την ελεύθερη κρίση του, καθώς είναι υποχρεωμένος να διορίσει Πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος που έχει τη «δεδηλωμένη» στις εκλογές απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή («αρχή της δεδηλωμένης»).
   Ο Πρωθυπουργός ορκίζεται και σχηματίζει Κυβέρνηση, η οποία μέσα σε δεκαπέντε ημέρες υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Διεξάγεται συζήτηση στη Βουλή γύρω από το πρόγραμμα που προτίθεται να εφαρμόσει η νέο-σχηματισθείσα Κυβέρνηση. Η ψηφοφορία γίνεται μόλις τελειώσει η συζήτηση. Τα μέλη της Βουλής εκφράζουν ή δεν εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους προς την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει τα καθήκοντά της όταν από την ψηφοφορία προκύψει ότι έχει λάβει την πλειοψηφία των θετικών ψήφων των βουλευτών.
   Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που κανένα κόμμα δεν έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή; Το Σύνταγμα προβλέπει τις διαδικασίες που οφείλει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια σειρά ανάθεσης διερευνητικών εντολών για σχηματισμό Κυβέρνησης στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Βουλή (άρθρο 37 παρ. 3 Συντάγματος).
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News