Η Ελλάδα έχει έτοιμο «σχέδιο Αργεντινής»

7 Ιουν 2012

   Πολλά τα σενάρια, λίγα τα επικρατέστερα και σίγουρα ένα το εφαρμόσιμο. Το τελευταίο όμως, θα το δούμε όλοι μας στην πράξη, καθώς καμία θεωρία δε μπορεί να την αντικαταστήσει. Τελευταίο σενάριο θέλει την Ελλάδα να έχει έτοιμο «σχέδιο Αργεντινής».

   Με την έκδοση εντόκων γραμματίων ή ομολόγων για να πληρωθούν οι μισθοί στο δημόσιο και οι συντάξεις, ξεκινά το σχέδιο. Το 50% του μισθού ή της σύνταξης να πληρώνεται σε ρευστό και το υπόλοιπο 50% με ομόλογα. Ανάλογο σχέδιο πληρωμής των υπαλλήλων μέσω ομολόγων χρησιμοποίησε η Αργεντινή όταν χρεοκόπησε, ενώ για το δημόσιο δεν είναι ξένη αυτή η λύση, π.χ. τις αποζημιώσεις στην Ολυμπιακή τις κατέβαλε με ομόλογα λήξης του 2012 ή του 2013.
   Στον ΟΔΔΗΧ, αλλά και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει γίνει ειδική προετοιμασία στην περίπτωση χρεωκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διερεύνησε και την έκδοση ειδικών βραχυχρόνιων ομολόγων, με τα οποία θα πραγματοποιούνταν οι συναλλαγές πολιτών με το κράτος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, εδώ και αρκετούς μήνες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταρτίσει σχετικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσει μια οριστική έξοδος από το ευρώ - αν και η ΤτΕ το θεωρεί ακραίο σενάριο - ή η είσοδος της Ελλάδας σε μια μεγάλη περίοδο ακυβερνησίας.
   Το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος στις βασικές του γραμμές είναι: Σε πρώτη φάση τα ΑΤΜs να μην έχουν, σκόπιμα, μεγάλο πλήθος χαρτονομισμάτων, με στόχο να αποφεύγονται οι υπεραναλήψεις, σε δεύτερη φάση να καθορίζεται από την κάθε τράπεζα σε κεντρικό επίπεδο και να περνάει και στο δίκτυο το όριο ανάληψης μετρητών σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση (200 ή 300 ευρώ) και, σε τρίτη φάση, αν η «επίθεση» στις τράπεζες δεν υποχωρεί, να απαγορευθούν οι υπεραναλήψεις και να καθορίζονται οι εκταμιεύσεις από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα βάσει αυστηρών κριτηρίων, ενώ μπορεί να υπάρξει και «μπλόκο» στις θυρίδες.
(πηγή στοιχείων: Xrima)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News