Τι σημαίνει πρακτικά η καταγγελία του μνημονίου

7 Ιουν 2012

   Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκκίνησαν έναν άτυπο πόλεμο για το τι σημαίνει πρακτικά η καταγγελία του μνημονίου. Οι δανειακές συμβάσεις με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ φυσικά, μας έχουν οδηγήσει σε ένα δανειακό τούνελ που τελειώνει τουλάχιστον μετά το 2030 ή το 2040. Τι θα γίνει όμως εάν δεν εξασφαλίσουμε αυτά τα χρήματα των δανείων;

   Αρχικά, αυτό που σκέφτεται ο καθένας μας, είναι να προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό από άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα η Ρωσία. Όμως, σε δεύτερο χρόνο, πρέπει να σκεφτούμε ότι φεύγουμε από τους δανειστές της λιτότητας, για να οδηγηθούμε σε νέο κύκλο δανειακών συμβάσεων, που και αυτές θα έχουν πολύ συγκεκριμένους όρους, ενώ αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο. Παράλληλα, με τη καταγγελία του μνημονίου θα σημάνει συναγερμός στους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, γεγονός που θα αποκλείσει οποιαδήποτε κίνησή μας για ανακεφαλαιοποίηση από άλλους φορείς.
   Επίσης, καταγγελία του μνημονίου σημαίνει αυτομάτως και έξοδο από το ευρώ. Αυτό συμβαίνει καθώς ηγέτες όπως η Μέρκελ, θα αρνηθούν να συμμετέχουν σε μία ένωση της οποίας ορισμένα μέλη της, δεν εφαρμόζουν τις πρακτικές της κεντρικής διοίκησης. Διαφορετικά οι μεγάλες χώρες θα αναλάβουν οι ίδιες το ρίσκο, της επιστροφής σε εθνικά νομίσματα. Αυτή την οδό πάντως θα ακολουθήσει η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να τυπώσουμε χρήμα. Αυτό γίνεται μονάχα με την ανάκτηση του δικαιώματος άσκησης της νομισματικής πολιτικής, το οποίο όμως τώρα έχει εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εκτύπωση χρήματος αρχικά θα προκαλέσει ένα ίσως ισχυρότατο σοκ στις αγορές. Ότι εισάγεται καθίσταται πανάκριβο καθώς το εθνικό νόμισμα χάνει την αξία του, με αύξηση του πληθωρισμού. Η αγοραστική δύναμη του λαού θα υποτιμηθεί εκ νέου.
   Από την άλλη πλευρά, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, οφείλουμε να σκεφτούμε ως ψηφοφόροι ότι εδώ που μας οδήγησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είτε ακολουθήσουμε την οδό της λιτότητας, είτε την έντονη άλλα πιο ελπιδοφόρα δραστηριότητα του εθνικού νομίσματος, θα υποστούμε τις ίδιες ακριβώς συνέπειες για τα πρώτα χρόνια. Στη συνέχεια όμως, μετά ίσως από 3-5 χρόνια, θα μπορέσει η χώρα και κυρίως οι πολίτες της να ανακάμψουν, σε περίπτωση που ικανοί ηγέτες ηγηθούν της επιστροφής μας σε εθνικά οικονομικά μοντέλα ανάπτυξης.
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News