ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι κόμματα ηλικιωμένων

5 Ιουλ 2012

   Το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου ήταν πολύ διαφορετικό από εκείνο των εκλογών της 6ης Μαΐου. Συνεχίστηκε η αύξηση της αποχής, η οποία έφτασε στο 37,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό που αποτελεί και νέο ρεκόρ.

   Αυτό που δεν άλλαξε στις δύο τόσο διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις είναι η προνομιακή σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τους νέους, με τη στενή αλλά και την ευρεία έννοια του όρου, ψηφοφόρους. Με βάση τις αναλύσεις των exit polls και τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα (βλ. εφημερίδα «Η Αυγή», Κυριακή 24 Ιουνίου 2012. «Η κοινωνική-επαγγελματική γεωγραφία της ψήφου της 17ης Ιουνίου 2012»), παρατηρείται ο ηλικιακός διχασμός των ψηφοφόρων.
   Με την ανεργία των νέων σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία να ξεπερνά το 52%, ποσοστό που αποτελεί και αρνητικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ, και τις λεγόμενες ελαστικές σχέσεις εργασίας να περιορίζουν στο ελάχιστο τα ασφαλιστικά και εισοδηματικά δικαιώματα όσων νέων καταφέρνουν να βρουν εργασία, είναι εύκολο να εξηγήσουμε τη μαζική πολιτική στροφή τους υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και σε βάρος των κομμάτων που διαχειρίζονται εδώ και δεκαετίες τις τύχες της χώρας.
   Πολιτικά κυρίαρχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στους ψηφοφόρους 25-34 ετών. Έρχεται πρώτος, με ποσοστό 30,1%, ακολουθούμενος από τη ΝΔ, που περιορίζεται στο 21,8%. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 10,1%, ενώ στην τέταρτη η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 9,9%. Στην πέμπτη θέση το ΠΑΣΟΚ, με 7%, υπερτερεί οριακά της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που καταγράφει ποσοστό 6,8%, και έπεται το ΚΚΕ με 5%. Οι ψηφοφόροι ηλικίας 25-34 ετών αντιμετωπίζουν κι αυτοί εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, μεγάλες δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας και ιδιαίτερα αρνητική οικονομική και κοινωνική προοπτική, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις στέκεται εμπόδιο και στον οικογενειακό τους σχεδιασμό.
   Ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην ηλικιακή κατηγορία 35-44 ετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 30,7% μεταξύ των ψηφοφόρων αυτής της ηλικίας, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η ΝΔ με 25,3%. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Χρυσή Αυγή με 11,9% και την τέταρτη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,6%. Έπονται το ΠΑΣΟΚ (7,8%), η Δημοκρατική Αριστερά (5,5%) και το ΚΚΕ (3,3%).
   Εντύπωση προκαλεί το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και στους ψηφοφόρους μέσης ηλικίας, οι οποίοι έχουν περάσει πλέον στη… δεύτερη νεότητά τους. Μεταξύ των ψηφοφόρων 45-54 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 32,4%, ακολουθούμενος σε απόσταση ασφαλείας από τη ΝΔ, που έχει ποσοστό 23,4%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 11%, στην τέταρτη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 8,2%, στην πέμπτη η Δημοκρατική Αριστερά με 7,9%, στην έκτη η Χρυσή Αυγή με 6,7% και στην έβδομη το ΚΚΕ με 4,4%. Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει η απόλυτη πολιτική κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους από 18 έως 24 ετών και το άνετο έως εντυπωσιακό προβάδισμά του στις ηλικιακές κατηγορίες 25-34 ετών, 35-44 και 45-54 ετών.
   Η εικόνα αλλάζει δραστικά στους ψηφοφόρους ηλικίας 55-64 ετών. Σε αυτούς προηγείται η ΝΔ με 31,6%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 24,1%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ με 17,1%. Τα άλλα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή καταγράφουν όλα μονοψήφια ποσοστά, που δεν ξεπερνούν το 6,5%. Η ανατροπή ολοκληρώνεται στους ψηφοφόρους άνω των 65 ετών, οι οποίοι πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελούν μεγάλο τμήμα του συνολικού εκλογικού σώματος. Σε αυτούς το ποσοστό της ΝΔ εκτοξεύτηκε στο 49,4% στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε το ΠΑΣΟΚ με 19,1%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στην τρίτη θέση, με μόλις 13,8%. Τα άλλα κόμματα περιορίστηκαν σε ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 5%.
(Πηγή: Free Sunday)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News