Πώς η ΕΚΤ οδήγησε σε λουκέτο την Αγροτική Τράπεζα

31 Αυγ 2012

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): […] Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όταν μια τράπεζα κριθεί μη βιώσιμη, όπως κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα, η Κυβέρνηση δεν έχει τυπική αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση του θέματος. Το θέμα εμπίπτει αποκλειστικά πλέον στην αρμοδιότητα της εποπτικής αρχής, δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

   Εκτιμώ όμως ότι η εποπτική αρχή χειρίστηκε το θέμα με τρόπο που εξασφαλίζει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το δημόσιο και την ελληνική κοινωνία και θα σας πω το γιατί. Βέβαια, όλες οι λύσεις έχουν τα υπέρ και τα κατά. Καμία λύση δεν είναι πιο προφανής από την άλλη.
   Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα παρείχε πλέον ρευστότητα στην Αγροτική Τράπεζα, διότι η τράπεζα κρίθηκε, όπως είπα πριν, μη βιώσιμη, κάτι που το αποδέχθηκε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
   Νομίζω ότι μπορείτε να φανταστείτε τι θα σήμαινε αυτό, κατάρρευση και μάλιστα όχι μόνο της Αγροτικής Τράπεζας. Φανταστείτε εκείνη τη Δευτέρα να άνοιγε η Αγροτική Τράπεζα και να υπήρχε ανακοίνωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι δεν παρείχε πλέον ρευστότητα.
   Οι δραματικές συνέπειες που θα είχαμε θα αφορούσαν κυρίως τους καταθέτες της Τράπεζας, που της είχαν εμπιστευτεί περίπου 14 δισεκατομμύρια ευρώ, τους πέντε χιλιάδες και πλέον εργαζόμενους της Τράπεζας, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, το ελληνικό δημόσιο και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
   Η Τράπεζα της Ελλάδος λοιπόν, για να αποτρέψει τον τεράστιο αυτό συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της χώρας στις 27 Ιουλίου, ανακάλεσε την άδεια της Αγροτικής Τράπεζας σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο και εφάρμοσε τα μέτρα εξυγίανσης. […] (Βουλή 27.08.2012)
Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News