Αλέξης Μητρόπουλος: Το μνημόνιο δημιούργησε τον homo mnimonious

18 Ιαν 2013

ΑΛΕΞΙΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): […] Στα πλαίσια του μνημονίου, κυρίως του δεύτερου και του τρίτου και σε όλα τα προσαρτώμενα κείμενα δημιουργείται ένας νέος τύπος εργαζόμενου, ο homo mnimonious, ο μνημονιακός άνθρωπος, το νέο υπόδειγμα ανθρώπου, ο οποίος θα έχει τις τρεις βασικές ειδικότητες.

   Θα είναι πρώτα φθηνός. Ο νέος κατώτατος μισθός, η αμφισβήτηση του κεντρικού λειτουργικού ρόλου της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης, τα ιδιωτικά ελληνικά και ξένα γραφεία ευρέσεως εργασίας των φθηνών ημεδαπών και αλλοδαπών, η κατ’ ουσία κατάργηση του ΟΜΕΔ, η αχρήστευση των συλλογικών συμβάσεων, η μαζική στροφή σε ατομικές συμβάσεις με γενικευμένη flexicurity ευελιξία, είναι το ιδανικό οικονομικοκοινωνικό νομικό πρότυπο για τους νέους εργαζόμενους στα πλαίσια του μνημονίου. Η αμοιβή χαρτζιλίκι που θα παίρνουν θα επαρκεί για τη μετακίνηση σε άλλο τόπο, σε άλλο εργοδότη της ευέλικτης εργοδοσίας.
   Το δεύτερο χαρακτηριστικό του μνημονιακού εργαζόμενου είναι ότι θα είναι ευέλικτος.  Το σύστημα της σταθερής και ασφαλισμένης απασχόλησης με ορατή την έξοδο στη σύνταξη, καταργείται. Ο οικογενειακός βίος καθίσταται αδύνατος, ο συλλογικός βίος καταστρέφεται και οι πολίτες όσοι ευτυχήσουν να εργαστούν, ακόμα και στα πλαίσια της ανεργιογόνας και μισθοκτόνας ανάπτυξης, θα απασχολούνται με ποικιλώνυμες μορφές ευέλικτης και άτυπης εργασίας. Ήδη οι μισές από τις νέες θέσεις είναι ευέλικτες. Στο μέλλον θα είναι οκτώ στις δέκα. Μόνο μια μικρή, ισχυρή μειοψηφία γύρω από την τεχνοδομή την εθνική και την ευρωπαϊκή, θα έχει σταθερή και αξιοπρεπή εργασία και αμοιβή.
   Και το τρίτο χαρακτηριστικό του μνημονιακού εργαζόμενου είναι ότι θα είναι ανασφαλής σε όλη του τη ζωή. Το βομβαρδισμένο κοινωνικό τοπίο, οι ευέλικτα και φθηνά εργαζόμενοι, θα περιφέρονται πλάνητες, εργαζόμενοι χταπόδια, πένητες, ανασφαλείς, μόνοι, απορφανισμένοι από τη συλλογική προστασία με περιοχές χωρίς συνδικάτα και συνδικαλιστική προστασία. Η μόνιμη ανασφάλεια για τη διατήρηση της κακοπληρωμένης θέσης θα δημιουργεί άγχος, σύγχυση, απόγνωση και η κοινωνική συνοχή θα διαρραγεί παντελώς. Αυτή η αγορά εργασίας δεν έχει μέλλον, κύριε  Υπουργέ. Η κοινωνία των φτωχών και προσοντούχων νέων εργαζομένων δεν οδηγεί πουθενά, κύριε  Υπουργέ. Το μνημόνιο πρέπει να καταγγελθεί άμεσα και να αφήσουν τις κοινωνίες να αναπτυχθούν ελεύθερα. […] (Βουλή 07.01.2013)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News