Στουρνάρας: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είχαν καθαρό όφελος για την Ελλάδα

7 Μαΐ 2013

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): […] Η αξιοποίησή τους (των Ολυμπιακών Ακινήτων) ανήκει στην αρμοδιότητα της εταιρείας Ακινήτων Ελληνικού Δημοσίου, την ΕΤΑΔ Α.Ε., μετά τη συγχώνευση των εταιρειών «Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου Α.Ε.», «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» και «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.».
   Η ΕΤΑΔ Α.Ε. διαχειρίζεται τα εξής δεκατρία ολυμπιακά ακίνητα: Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου, Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, Πανθεσσαλικό Στάδιο, Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδή, Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκοπούλου, Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC), Κέντρο Γραπτού Τύπου, Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, Παμπελοποννησιακό Στάδιο και Παγκρήτιο Στάδιο.
   […] Πρώτον, στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Γουδί, αρχικά το Badminton, στο οποίο φιλοξενούνται διεθνείς μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κλπ είναι μισθωμένο στην εταιρεία «ATHENS BADMINTON CULTURAL DEVELOPMENT S.A.».
   Στη συνέχεια, το κτήριο Β07 έχει μισθωθεί στην Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων Βόλος-Λάρισα 2013. Τμήματα των εγκαταστάσεων έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου και στα SPECIAL OLYMPICS HELLAS, για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών.
   Δεύτερον, το IBC, δηλαδή το Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο Τύπου έχει αξιοποιηθεί ως ένα υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο (Golden Hall), υψηλών προδιαγραφών, επίσης με ιδιωτικές επενδύσεις, το οποίο έχει ήδη αξιοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.
   Τρίτον, στο Στάδιο Tae Kwon Do φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεγάλες συναυλίες, Διεθνή Φεστιβάλ και άλλα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η Β Φάση του Διεθνούς Ανοιχτού Διαγωνισμού για την αξιοποίησή του ως Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.
    Τέταρτον, η ολυμπιακή εγκατάσταση BEACH VOLLEY έχει εκμισθωθεί στην εταιρεία Σ.Κ. Παζαρόπουλος Α.Ε. Πέμπτον, η Ναυταθλητική Μαρίνα Φαλήρου, καθώς και κτηριακές εγκαταστάσεις στις ζώνες Α2 και Β1 του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στο Δήμο Καλλιθέας Αττικής.
   Έκτον, στο MPC, δηλαδή το Κέντρο Διεθνούς Τύπου, έχει μεταστεγαστεί το Υπουργείο Υγείας. Έβδομον, δύο Περιφερειακά Στάδια, το Παγκρήτιο και το Παμπελοποννησιακό, έχουν παραχωρηθεί στους αντίστοιχους δήμους, ενώ το Πανθεσσαλικό χρησιμοποιείται ως χώρος αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων.
   Επίσης, χώροι γραφείων του Πανθεσσαλικού Σταδίου έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) για την κάλυψη των στεγαστικών του αναγκών. Όγδοων, το Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για σαράντα χρόνια.
   Ένατων, στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων φιλοξενούνται από το φθινόπωρο του 2010 εννέα ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων. Δέκατον, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, πέρα από χώρος αθλητικών δραστηριοτήτων (κωπηλασία), λειτουργεί και ως πάρκο ήπιας άθλησης και αναψυχής με ελεύθερη πρόσβαση για τους πολίτες. Ενδέκατων, το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου είναι παραχωρημένο στην Αστυνομία. Δωδέκατων, στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου υφίσταται μίσθωση με τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (Ο.Δ.Ι.Ε.). Επίσης, τμήματα της εγκατάστασης έχουν παραχωρηθεί σε φορείς, όπως η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας και η Φίλιππος Ένωση της Ελλάδας, για την άσκηση των δραστηριοτήτων τους.
   Δέκατο τρίτο, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου είναι παραχωρημένο με μακροχρόνια μίσθωση στην εταιρεία «Park Avenue S.A.» για χρονικό διάστημα σαράντα ετών. Επίσης, σε πολλά από τα παραπάνω ακίνητα έχουν εκμισθωθεί χώροι για γραφεί, αποθήκες και εγκαταστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας, έναντι σημαντικού ανταλλάγματος.
   Από την παράθεση όλων αυτών των στοιχείων συνάγεται ότι για μία σειρά ολυμπιακών ακινήτων έχουν γίνει ήδη προσπάθειες αξιοποίησης, με εκμισθώσεις και παραχωρήσεις, που αποφέρουν έσοδα για τα ταμεία του κράτους και απαλλάσσουν το Δημόσιο από το κόστος που συνεπάγεται η συντήρησή τους.
   Παράλληλα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της εμπορικής αξιοποίησής τους, μία σειρά εγκαταστάσεων έχει παραχωρηθεί σε δημόσιους φορείς, δημιουργώντας μία κοινωνική δυναμική στη χρήση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Ας αναφερθούμε τώρα στο σημαντικό θέμα του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου υπάρχουν σημαντικές παρεξηγήσεις.
   Κατ’ αρχήν, το συνολικό ακαθάριστο κόστος -αυτό δεν είναι κόστος για το φορολογούμενο, αλλά είναι το ακαθάριστο κόστος- ανήλθε στο ποσό των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από το Πρόγραμμα του Τακτικού Προϋπολογισμού για μισθούς, υπερωρίες, κλπ. Βέβαια, αυτό καλύπτει και τις δαπάνες της Οργανωτικής Επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004».
   Όμως, τώρα πρέπει να αρχίσουμε να αφαιρούμε, για να δούμε το καθαρό κόστος. Τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ καλύφθηκαν από την είσπραξη εισιτηρίων, χορηγούς, τηλεοπτικά δικαιώματα, κλπ. Άρα, λοιπόν, μένουν 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το γκρος των 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Απ’ αυτά, όμως, τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δαπανήθηκε για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και για νοσοκομεία, τα οποία δεν σχετίζονται πολύ με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρά μόνο έμμεσα. Όμως, μετά αφέθηκε στην κοινωνία.
   Κατά συνέπεια, λοιπόν, το καθαρό ποσό κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως και σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και παρεμφερή δημόσια έργα που ωφελούν την κοινωνία, πέραν από τις εγκαταστάσεις, όπως είναι η κατασκευή του Ολυμπιακού Δακτυλίου, η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης του Φαληρικού Όρμου, κλπ.
   Ακόμα, όμως και αυτά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ δεν είναι κόστος για το φορολογούμενο, διότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δημιούργησαν νέα δραστηριότητα, έφεραν τουριστικό ρεύμα, κλπ. Μόνο και μόνο από το ΦΠΑ που έχουμε υπολογίσει ότι έχει εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις που έχουν δραστηριοποιηθεί, είναι παραπάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα, μένει ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
   Εάν τώρα λάβουμε υπ’ όψιν μας και τα παραπάνω έσοδα από τον τουρισμό και από όλη αυτή τη δημοσιότητα που έλαβε η Ελλάδα, φυσικά η ανάλυση κόστους-οφέλους αφήνει καθαρό όφελος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. […] (Βουλή 18.01.2013)

Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News