1.4 εκ. άνεργοι και ανασφάλιστοι

16 Νοε 2013

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): […] Κύριε Πρόεδρε, ήδη έχουμε ένα εκατομμύριο τετρακόσιους οκτώ χιλιάδες επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
   Από αυτούς το 65% είναι μακροχρόνια άνεργοι, έξι έως επτά στους δέκα κάθε φορά -ανάλογα με το μήνα- είναι νέοι. Και όσο πιο μακροχρόνια άνεργος είσαι, όσο νεότερος στην ηλικία άνεργος είσαι, τόσο πιο δύσκολη είναι η πρόσβασή σου στην υγειονομική κάλυψη, ιδιαίτερα όταν έχεις περάσει τις ηλικίες μέχρι τις οποίες μπορεί να σε προστατεύσει ένα εργαζόμενο μέλος -ο πατέρας ή η μητέρα- στην οικογένειά σου.
   Δεύτερη κατηγορία ανασφάλιστων είναι η «μαύρη» λεγόμενη και ανασφάλιστη εργασία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελεγκτικού Κέντρου του ΙΚΑ, της Διεύθυνσης Ελέγχου του ΙΚΑ, σε κρίσιμες περιοχές της χώρας με τουριστική ανάπτυξη, στις περιοχές που έχουν ισχυρό τομέα επισιτισμού και τουρισμού, η ανασφάλιστη εργασία φθάνει στο 38%, τριάντα οκτώ στους εκατό εργαζόμενους. Κατά μέσο όρο, αν λάβουμε υπ’ όψιν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ξεπερνά το 33%.
   Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι σήμερα έφθασαν να εργάζονται μόλις τρία εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες σε διάφορους κλάδους της οικονομίας μας, καθώς και το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας, βλέπουμε ότι το ποσοστό ανεργίας προσεγγίζει πλέον το ενάμισι εκατομμύριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. […] (Βουλή 4.11.2013)

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News