Ένας «Αστέρας» γεννιέται…

18 Δεκ 2013

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης
Εκδότης Onus News, onusnewsgr.blogspot.com
Mail: economistmk@gmail.com, onusnews@gmail.com

Αρχικά, η αξιοποίηση αχρησιμοποίητων εγκαταστάσεων σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, είναι ευπρόσδεκτη και απαιτητή. Ακόμα, όταν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως λογικό να αυξάνεται το ενδιαφέρον όσων αντιδρούν σε κάθε αλλαγή περιουσιακής κατάστασης του κράτους.
   Στην πραγματικότητα, ήταν ή όχι τελικά ξεπούλημα; H πώληση του «Αστέρα» στην Αττική έγινε σε τίμημα αισθητά υψηλότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή του. Ο «Αστέρας», όπως μάθαμε τις προηγούμενες ημέρες, περνάει στο επενδυτικό σχήμα AGC, που περιλαμβάνει έξι επενδυτικά funds από το Άμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι και το Κουβέιτ, ενώ συμμετέχει σε αυτό η τουρκική Ντογκιούς με ποσοστό 15% έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ, που είναι 19 εκατ. υψηλότερο από το ελάχιστο που είχαν θέσει οι μέτοχοι, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ.
   Η συνολική επένδυση επομένως εκτιμάται ότι θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Η ιδιωτικοποίηση του «Αστέρα» διαμορφώνει ένα πλαίσιο προσδοκιών για τη γενικότερη περιοχή, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εκτιμήσουμε πως οι επενδυτές δεν έχουν σκοπό να επαναπαυτούν, αλλά αντίθετα να βγάλουν κέρδος. Το κέρδος μεταφράζεται κατά ένα ποσοστό και σε φορολογία υπέρ του κράτους, άρα έσοδα από μία περιοχή που ήταν μη ωφέλιμη έως σήμερα, λόγω της Ελληνικής εγωιστικής αντίληψης. Η Ελλάδα είναι μία καθαρά τουριστική χώρα, με αποτέλεσμα τουριστικές επενδύσεις όπως η παραπάνω να είναι ωφέλιμες για τον τόπο.
   Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ποσό της επένδυσης. Το κράτος το πούλησε με σκοπό να κερδίσει χρήματα για την κάλυψη χρεών. Το τίμημα των 500 εκατ. ευρώ φαντάζει υπέρ αρκετό, όταν για παράδειγμα ολόκληρα ακίνητα σήμερα δε ξεπερνούν τις 30,000 ευρώ. Εκτιμητές αναφέρουν πως το κόστος θα μπορούσε να είναι 1.5 δις ευρώ, όμως εάν δεν κατεβάσουμε τις τιμές, ποτέ δεν πρόκειται να προχωρήσουμε ως χώρα. Όπως για παράδειγμα με τα ενοίκια, τα οποία καλύπτουν τις περισσότερες φορές ακόμα και το 40%-60% του τζίρου μίας επιχείρησης. Πρέπει να αλλάξουμε πολιτική, και να δώσουμε κίνητρο στις πρωτοβουλίες. Η κίνηση της αγοράς θα φέρει κέρδος, ακόμα και αν το έχει ιδιώτης. Εφόσον θέλουμε ανάπτυξη, πρέπει να μπούμε για τα καλά στις αγορές δίχως οπισθοχωρήσεις παλαιού τύπου.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News