Τα σενάρια για πρώρες εκλογές τον Οκτώβριο, με αφορμή την παραίτηση και εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

24 Ιουν 2014

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης
Εκδότης Onus News, http://onusnewsgr.blogspot.com

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται για πενταετή θητεία. Η τελευταία εκλογή προέδρου στην Ελλάδα, έγινε στις 3 Φεβρουαρίου του 2010, όταν ο Κάρολος Παπούλιας έλαβε καθήκοντα προέδρου για δεύτερη και τελευταία φορά.
   Στο Άρθρο 32 του Συντάγματος, αναφέρεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που καλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας. Βάσει αυτής της παραγράφου, οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις αρχές του 2015.
   Σε περίπτωση όμως οριστικής αδυναμίας του Προέδρου της Δημοκρατίας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, καθώς επίσης και σε περίπτωση που o Πρόεδρος παραιτηθεί, πεθάνει ή κηρυχθεί έκπτωτος, η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας καλείται μέσα σε δέκα ημέρες το αργότερο αφότου λήξει πρόωρα η θητεία του προηγούμενου Προέδρου, να οδηγήσει σε εκλογή νέου προσώπου.
   Η κυβέρνηση, έχοντας προχωρήσει σε εκλογικό ανασχηματισμό, αλλά και στις δηλώσεις περί μη επιβολής νέων πρόσθετων οικονομικών μέτρων, πιθανολογείται να προκαλέσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Σεπτέμβριο του 2014, ώστε να πάμε σε εθνικές βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Εκεί θα καταλήξουμε, εφόσον ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δε συμφωνήσουν σε ένα κοινά αποδεκτό πρόσωπο.
   Έτσι, προκειμένου η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου να μη χρεωθεί για τη φορολογική καταιγίδα που έρχεται, όπως επίσης και τη μεγάλη τραπεζική κρίση στις αρχές του 2015, θα επιδιώξει να προλάβει τα γεγονότα κατευθύνοντας τις εξελίξεις με την εκλογή νέου προέδρου, και κατ’ επέκταση νέας βουλής.
   Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200). Αν δε συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, όπως αναμένεται καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί με άλλες δυνάμεις δε φθάνουν σε καμία περίπτωση τους 200 ψήφους, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.
   Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (180). Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Βουλής, άρα οδηγούμαστε σε βουλευτικές εκλογές.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News