Ο νέος Ευρωπαϊκός πολιτικός χάρτης και το παράπτωμα της κρίσης

10 Ιουν 2014

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μάντζαρης
Εκδότης Onus News, http://onusnewsgr.blogspot.com

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα επηρεάσει την Ευρώπη σε σημαντικό βαθμό την επόμενη πενταετία, προκαλώντας τριβές και έντονη ανησυχία γύρω από την πολιτική προοπτική και σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Ο Ευρωπαϊκός χάρτης, βάσει των αποτελεσμάτων της κάλπης της 25ης Μαΐου 2014, έδειξε τη διχόνοια που εξαπλώνεται σταδιακά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αδυνατεί να αντιγράψει το ομοσπονδιακό πρότυπο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, λειτούργησαν πιο δημοκρατικά, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές και σχετικά δυνατούς κρίκους της Γερμανικής επιρροής.
   Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ψήφισε ένα καθαρά Αριστερό κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό της τάξεως του 26.6% έχοντας ισχυρή διαφορά από το δεύτερο κόμμα, τη ΝΔ, η οποία έφθασε μόλις το 22.8%, ως τραυματισμένη από την οικονομική λιτότητα που επέβαλε η κυβερνητική της θητεία, σε συνδυασμό με το ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και έπειτα, ο Σοσιαλισμός επικράτησε σε δύο ακόμα χώρες της κρίσης, την Ιταλία με το εντυπωσιακό ποσοστό του 40.8% (21.2% το δεύτερο κόμμα), αλλά και την Πορτογαλία με 31.5% (27.7% το δεύτερο κόμμα). Το χώρο της κεντροδεξιάς των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών, ψήφισαν επίσης οι Ρουμάνοι με 37.4% (14.9% το δεύτερο κόμμα), οι Σλοβάκοι με 24.1% (13.2% το δεύτερο κόμμα), και τέλος οι Σουηδοί με 24.4% (15.3% το δεύτερο κόμμα).
   Ενδιαφέρουσα στάση κράτησαν οι Βέλγοι, ψηφίζοντας τους Πράσινους ως πρώτο κόμμα με 16.5%, με τους φιλελεύθερους και δημοκράτες να κερδίζουν σε τρεις συνολικά χώρες. Αρχικά, στην Τσεχία με 16.1%, στην Εσθονία με 18%, και στην Ολλανδία με διαφορά μόλις 0.4% από τον δεύτερο, με 15.4%.
   Οι ισχυρές χώρες αυτής της Ένωσης ωστόσο, ψήφισαν κυρίως δεξιά, αλλά και ακροδεξιά. Τα κεντροδεξιά κόμματα επικράτησαν τόσο στη Γερμανία με 35.3% (27.3% το δεύτερο κόμμα), όσο και στην Ισπανία παρά την οικονομική κρίση με ποσοστό 26.1% (23% το δεύτερο κόμμα). Επιπλέον, οι κεντροδεξιοί πήραν 22.6% στη Φιλανδία, το 46% στη Λετονία, το 17.4% στη Λιθουανία, το 27.3% στην Αυστρία, το 24.6% της Σλοβενίας, το 51.5% της Ουγγαρίας καταγράφοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ, το 30.5% της Βουλγαρίας, αλλά και το 37.7% της Κύπρου.
   Φθάνοντας τώρα στο πιο κρίσιμο κομμάτι της ανάλυσης, η ακροδεξιά και οι ευρω-σκεπτικιστές κέρδισαν τις εντυπώσεις, όχι τόσο όσον αφορά τις έδρες που θα λάβουν στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο με τα ποσοστά τους σε χώρες που αποτελούν κομβικά σημεία εξέλιξης της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Στη Γαλλία, με ποσοστό 25% οι ακροδεξιοί εθνικιστές κέρδισαν την πρώτη θέση (20.8% το δεύτερο κόμμα), ενώ στη Βρετανία με 27.5% οι ευρω-σκεπτικιστές έδωσαν το σύνθημα για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόμοια κόμματα ψήφισαν τόσο οι Ιρλανδοί (24%), όσο και η Δανία με 26.6%, η Πολωνία με 32.3%, και τέλος η Κροατία με 41.4%.
   Συνολικά, η λογική απομακρύνει τους εθνικιστές από το τινάξουν στον αέρα την ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς τις περισσότερες έδρες, και πιο συγκεκριμένα τις 213 θα λάβουν οι κεντροδεξιοί (EPP) με 28.4%. Οι σοσιαλιστές και δημοκράτες (S&D) με ποσοστό 25.3% λαμβάνουν 190 έδρες, ενώ ακολουθούν οι φιλελεύθεροι δημοκράτες (ALDE) με 8.5% και 64 έδρες, οι Πράσινοι με 7.1% και 53 έδρες, ενώ οι συντηρητικοί και μεταρρυθμιστές (ECR, στο χώρο επίσης της κεντροδεξιάς) με 6.1% λαμβάνουν 46 έδρες. Η Αριστερά (GUE/ NGL), έκανε μεγάλο πρόοδο στην Ευρώπη, μέσω της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας πλέον 42 έδρες με ποσοστό 5.6%. Οι υπόλοιπες έδρες ανήκουν στους ευρω-σκεπτικιστές και τους ακροδεξιούς.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News