Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα - Η πρώτη μετά τον ανασχηματισμό και τις εκλογές του Μαΐου

10 Ιουν 2014

Πρόκειται για την 5η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, σχετικά με την πορεία των οικονομικών δεδομένων της, στο πλαίσιο της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης.
   Το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση για να καταστεί βιώσιμο, ενώ απαιτείται και ριζική βελτίωση του δημοσίου τομέα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και να μην υπάρξουν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σημειώνει το ΔΝΤ.
   Ακόμα διαπιστώνει «κόπωση» στην προσπάθεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και προβλέπει χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ μετά τον Μάιο του 2015.
   «Η κόπωση προσαρμογής είναι πλέον προφανής και τα «κοινωνικά μερίσματα» και το «όχι νέα μέτρα» που υπόσχονται οι πολιτικοί ηγέτες υποδηλώνουν ότι η πολιτική δέσμευση στην (εφαρμοζόμενη) στρατηγική χρέους θα δοκιμαστεί σκληρά στο μέλλον» αναφέρει η έκθεση.
   Εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, ο μόνος τρόπος για να πετύχει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που απαιτούνται για τη μείωση του χρέους, είναι μία ριζική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, παρατηρεί το ΔΝΤ.

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News