Δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup J. Dijsselbloem

31 Ιαν 2015

Ο πρόεδρος του Eurogroup Dijsselbloem δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη πως «ο σκοπός της συνάντησης είναι διττός. Να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας».
   «Ως μέλη της Ευρωζώνης έχουμε αμοιβαίο συμφέρον. Την περαιτέρω  ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός της Ευρωζώνης. Ήταν θετικό το ότι άκουσα σήμερα πως αυτό αποτελεί και φιλοδοξία της νέας κυβέρνησης.
   Και τα δυο μέρη θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατό, να ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και εξωτερική ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της.
   Το Eurogroup δήλωσε το 2012, όπως ξέρετε, ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να παρέχει επαρκή στήριξη στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και πέραν αυτής έως ότου η Ελλάδα ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, υπό τον όρο βεβαίως και εφόσον η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους.
   Είναι υπέρτατης σημασίας η παραμονή της Ελλάδας εντός πορείας ανάκαμψης. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει μια δέσμευση για την διαδικασία μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Τα μονομερή βήματα και η αγνόηση προηγούμενων συμφωνιών δεν αποτελούν ένα δρόμο προόδου. Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν ούτε άλλαξαν εν μια νυκτί με αυτές τις εκλογές. Συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον, προκειμένου να υλοποιηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και βεβαίως εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές για τη νεολαία, για τους νέους».
   Και πρόσθεσε: «Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει ή να υποστεί σκληρά μέτρα. Ωστόσο, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος ως προς την επαναφορά της Ελλάδας εντός τροχιάς. Είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει λύσεις και να είναι αποδοτικές και για τις δυο πλευρές. Για την Ελλάδα και το λαό της, αλλά και για την Ευρωζώνη. Και είμαστε ιδιαιτέρως ευγνώμονες γι’ αυτό.
   Εναπόκειται πλέον στην ελληνική κυβέρνηση, τη νέα ελληνική κυβέρνηση, να καθορίσει τη θέση της και εναπόκειται σε εμάς από κοινού μαζί με τη νέα κυβέρνηση και τους εταίρους στην Ευρωζώνη, να κινηθούμε προς το μέλλον. Και είμαστε έτοιμοι να το πράξουμε».

Share on:
 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News