Τσίπρας: Ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους

13 Μαρ 2015

Αποσπάσματα από την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΟΟΣΑ.
   «Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα το δημόσιο χρέος της να αναδιαρθρωθεί. Αυτό θα προσφέρει στην χώρα ρευστότητα, μειώνοντας δραματικά τις αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων, και θα καθιστά δυνατό πάλι για εμάς να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες μας στις αγορές κεφαλαίων.
   Κατά την άποψή μας, η νομισματική ένωση ως σύνολο ζημιώνεται από την αποτυχία να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Ο φαύλος κύκλος της παγίδας του χρέους και η μόνιμη εξάρτηση δεν αποτελούν μια μέθοδο που εξασφαλίζει μια συνολικά υγιή ευρωζώνη. Πρέπει να αντικαταστήσουμε την πολιτική μυωπία με έμπνευση και τόλμη.
   Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο ώστε να ανακτήσει την ικανότητα να προγραμματίσει και να οργανώσει την οικονομία της. Για το σκοπό αυτό, με την επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς τον Πρόεδρο του Eurogroup στις 18 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα ζήτησε παράταση της δανειακής σύμβασης, ως ένα ενδιάμεσο στάδιο προς ένα νέο Συμβόλαιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης.
   Επιπλέον, αυτό θα υποστηριχθεί από την συμφωνία που θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας για το πώς θα καταστεί βιώσιμο και θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος. Αλλά ακόμα κι αν ήμασταν σε θέση με κάποιο τρόπο να αφαιρέσουμε το σύνολο του δημόσιου χρέους, αυτό θα αυξάνονταν και πάλι σύντομα, αν δεν εξαλείψουμε τα βαθύτερα αίτια του.
   Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις. Και αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο: ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα βασικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, της σχέσης του κράτους με την οικονομία και του κράτους με την κοινωνία. Για να το θέσω διαφορετικά, πρέπει να προχωρήσουμε με το Συμβόλαιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι, αν επιτύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και ένα κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, θα έχουμε ένα μοντέλο που θα είναι οικονομικά βιώσιμό και θα απαντά  σε δημοκρατικές, κοινωνικές και οικολογικές προσδοκίες».
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News