Αλέξης Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική

9 Απρ 2015

Δηλώσεις Τσίπρα μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν (αποσπάσματα): «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο ως ευρωπαϊκή, μεσογειακή και βαλκανική χώρα, χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς.
   Σεβόμαστε απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε. Και ταυτόχρονα αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες, σε διεθνές επίπεδο, για την προώθηση αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, με στόχο – πάντοτε- την προάσπιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού.
   Συζητήσαμε, πιο συγκεκριμένα, για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία καλύπτοντας, κατά το δυνατόν, το μεγάλο, αρνητικό εις βάρος μας, εμπορικό ισοζύγιο.
   Πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα σε αγροτικά προϊόντα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός ή οι υποδομές. Πώς μπορούμε να αυξήσουμε, ακόμη περισσότερο, τον τουρισμό μας και τις πολιτιστικές, επιστημονικές και μορφωτικές μας ανταλλαγές. Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες συνεργασίες μας, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
   Σε αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανα στον Ρώσο Πρόεδρο ότι η Ελληνική Δημοκρατία ενδιαφέρεται να διερευνήσει τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών, με σκοπό της την κατασκευή ενός ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεια, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, της Ελλάδας, αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια, τηρώντας πάντα τους σχετικούς κανονισμούς και τη νομοθεσία , τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Είχαμε, επίσης, τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο της συζήτησής μας, τονίστηκε πόσο σημαντική είναι η εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία.».
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News