Δηλώσεις Πούτιν για τη συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας σε θέματα εμπορίου

9 Απρ 2015

Δηλώσεις Πούτιν μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (αποσπάσματα): «Συζητήσαμε τη συνεργασία μεταξύ των χωρών  μας, αλλά και θέματα της περιφερειακής συνεργασίας.
   Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στον τομέα του εμπορίου. Πέρυσι ο τζίρος του εμπορίου αποτέλεσε 4,2 δισ. δολάρια, δηλαδή μειώθηκε κατά 40% εξαιτίας των κυρώσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
   Ωστόσο, θα καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να επαναφέρουμε το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας στο προηγούμενο επίπεδο. Σ’ αυτό θα συμβάλει η διευθέτηση του κοινού σχεδίου δράσεων για το 2015-2016. Έχουμε συμφωνήσει και αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία στη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων.
   Έχουμε συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τα ζητήματα της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας. Η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Αναφερθήκαμε στις προοπτικές υλοποίησης του μεγαλύτερου σχεδίου της μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
   Η καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις εργασίας.  Πρόκειται για θέμα που αφορά τις οικονομίες μας και αποτελεί κυρίαρχη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
   Οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας. Οι ρωσικές εταιρείες εξάγουν στην Ελλάδα  μεταφορικά μέσα και άλλα είδη εξοπλισμού.  Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τον εκσυγχρονισμό του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί το έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και το έτος της Ελλάδας στη Ρωσία.
   Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα αποβλέπουν στη διάδοση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα και της ελληνικής γλώσσας στην Ρωσία. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 1.000 χρόνια της ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος. Έχουμε συμφωνήσει με την κυβέρνηση της Ελλάδας και θα συμβάλουμε από κοινού στον εορτασμό αυτής της επετείου. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία. Ενισχύονται οι επαφές στον τομέα του τουρισμού. Η Ελλάδα είναι ένας τόπος διακοπών των Ρώσων τουριστών.  Πέρυσι περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι πολίτες επισκέφθηκαν την Ελλάδα.
   Θεωρούμε ότι η αναζήτηση διευθέτησης του Κυπριακού πρέπει να γίνει βάσει των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της Κύπρου, χωρίς επεμβάσεις απ’ έξω. Ανταλλάξαμε τις απόψεις μας σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ρωσική πλευρά ενημέρωσε τους Έλληνες φίλους μας για την κατάσταση νοτιοανατολικά  της Ουκρανίας και  υπογραμμίσαμε το ενδιαφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την πλήρη πραγματοποίηση των Συμφωνιών του Μινσκ.
   Σχετικά με την 70η επέτειο από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι λαοί μας αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό. Σήμερα θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και σεβασμού σε όλους, οι οποίοι  αγωνίστηκαν και υπερασπίστηκαν την ελευθερία για την ανθρωπότητα. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Πρωθυπουργό για την αναλυτική και  εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε.».
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News