Τσίπρας: Η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε κραχ το Φλεβάρη του 2015 αμέσως μετά τις εκλογές

20 Μαΐ 2015

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλαβε απλά καμένη γη.


   «Δεν παραλάβαμε απλά και μόνον καμένη γη. Δεν παραλάβαμε απλά και μόνον μια χώρα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. Παραλάβαμε μια χώρα με διαπιστωμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων ένα μήνα μετά τις εκλογές, δηλαδή τον Φλεβάρη του 2015.
   Σε αντίξοες συνθήκες καταφέραμε και την κρατήσαμε όρθια τη χώρα. Καταφέραμε να έχουμε πλήρως διασφαλισμένη την ομαλή λειτουργία του κράτους και τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις του κράτους ενώ ταυτόχρονα δίνουμε τη μάχη μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
   Και όχι μόνο αυτό, αλλά παρά τις συνθήκες της χρηματοδοτικής πίεσης, και παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ΜΜΕ αναπαράγει καθημερινά τρομολαγνικά σενάρια περί χρεωκοπίας κάθε δεύτερη μέρα, η εμπιστοσύνη των πολιτών όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε, για αυτό και καταγράφηκε σημαντική αύξηση των εσόδων στα δημόσια ταμεία.
   Στο σχεδόν  τετράμηνο της δικής μας διακυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα €2.164 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος €1.046 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2014 και έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα €287 εκατ. ευρώ για το πρώτο 4μηνο του 2015. Μόνον τον Απρίλιο, αυξήσαμε τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού κατά 15,3% έναντι του μηνιαίου στόχου.
   Και έτσι όχι μόνο αποφύγαμε το προμελετημένο από τη προηγούμενη κυβέρνηση κραχ τον περασμένο Φλεβάρη, αλλά ανταποκριθήκαμε χωρίς διακινδύνευση στην αποπληρωμή όλων των εσωτερικών και εξωτερικών υποχρεώσεων της χώρας, παρά το γεγονός ότι δανειακή δόση έχει να εκταμιευθεί από τον Αύγουστο του 2014. Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τους μισθούς και τις συντάξεις.».
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News