Τι έκανε η κυβέρνηση στις εκατό (100) πρώτες ημέρες διακυβέρνησης

20 Μαΐ 2015

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέλυσε τι έκανε μέσα στις εκατό πρώτες μέρες η κυβέρνηση.


   Έκανε το πρώτο βήμα για την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης με το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε η νέα Βουλή: Το πρόγραμμα υλοποιείται συνεχώς διευρυμένο στην διατροφή, στη στέγαση, στο ηλεκτρικό ρεύμα και ήδη ανακουφίζει χιλιάδες οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη.
   Πήρε άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης: Οι εκατό δόσεις για την αποπληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών είναι ήδη σε εξέλιξη και έχουν δώσει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τα χρέη τους παίρνοντας φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ έχει δώσει τη δυνατότητα  και σε χιλιάδες νοικοκυριά να ξεφύγουν από τον ασφυκτικό κλοιό της υπερχρέωσης. Την ίδια στιγμή με το μέτρο αυτό τα δημόσια ταμεία δέχονται αναγκαίες ενέσεις ρευστότητας.
   Μέχρι τις 11 Μάη, δηλαδή μέσα σε είκοσι τέσσερις μέρες, είχαν αιτηθεί ρύθμιση από τις εφορίες της χώρας, περίπου, 380.000 οφειλέτες. Το συνολικό ποσό των ρυθμιζόμενων οφειλών ανέρχεται στα €2,8 δις. Παράλληλα, μέχρι τις 12 Μάη είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, περίπου, 144.000 ασφαλισμένοι, με συνολικό ποσό ρυθμιζόμενων οφειλών, περίπου, €3,4 δις. Αξίζει, πράγματι, να συγκρίνει κάποιος τα ποσά που έχουν ρυθμιστεί με το νόμο που ψηφίσαμε στη Βουλή, δηλαδή τη συμμετοχή των φορολογουμένων και των ασφαλισμένων με τα αντίστοιχα ποσά και την περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για να ξεχωρίσει την πραγματική ανάσα από την κρυμμένη παγίδα.
   Μέσα στις πρώτες 100 μέρες η Κυβέρνηση ψήφισε διάταξη και εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση για την καταπολέμηση των τριγωνικών συναλλαγών που βάζει τέλος σε μία από τις πλέον διαδεδομένες τεχνικές φοροδιαφυγής.
   Επιπλέον ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τον  εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης με τον οποίο μεταξύ άλλων αποκαθίστανται μερικές από τις κατάφωρες αδικίες της μνημονιακής περιόδου όπως η απόλυση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, των σχολικών φυλάκων και άλλων δημοσίων υπαλλήλων.
   Ξεκίνησε και προχωρά το πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας και μέσω των χρημάτων που αποδεσμεύονται μέσα από τη πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ για την εκταμίευση κονδυλίων από τρέχοντα προγράμματα συνολικού ύψους 2 δις, μέσα στο 2015. Έχουμε βεβαίως δυσκολίες στο θέμα αυτό, καθώς τα προγράμματα που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν σε λάθος κατεύθυνση και είναι αδύνατον σήμερα να ανακληθούν. Αλλά ακόμα και έτσι θα μπορέσουμε να τα μετασχηματίσουμε ώστε να προσανατολιστούν ορθά, μαζί με όσα ήδη έχουμε σχεδιάσει για το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
   Μέσα στις πρώτες 100 μέρες, ψηφίστηκε επίσης, το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που  αποτελεί συμβολικό ορόσημο. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για μια νέα δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση απαλλαγμένη από τον κομματισμό, το ρουσφέτι και τη σπατάλη του παρελθόντος. Έναν δημόσιο φορέα ενημέρωσης που θα αντικατοπτρίζει το νέο δημόσιο ήθος και τη δημοκρατική πολιτική κουλτούρα της νέας διακυβέρνησης.
   Μέσα στις πρώτες 100 μέρες, προχωρήσαμε στον καταλογισμό των οφειλόμενων των τηλεοπτικών σταθμών που εκκρεμούσαν εδώ και χρόνια για λόγους μάλλον αδιευκρίνιστους, ή ενδεχόμενος απολύτως διευκρινισμένους, ενώ το σχέδιο νόμου για την αδειοδότηση τους βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
   Μέσα στις πρώτες 100 μέρες, ξεκινήσαμε τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, προκειμένου σύντομα, τους επόμενους μήνες να κατατεθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο για την αποκατάσταση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις εργασιακές σχέσεις, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μετενέργειας και τη σταδιακή επαναφορά του  κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Και είναι εξαιρετικά ευτυχής η συγκυρία ότι σήμερα μετά τη συνάντηση του υπουργού εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή του ILO, ο οργανισμός προέβη σε ανακοίνωση που χαιρετίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη βελτίωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.
   Μέσα σε αυτές τις 100 μέρες, επίσης άρχισε το έργο της η εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια.
   Τέθηκε για πρώτη φορά επίσημα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η εθνική απαίτηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.
   Εκλήθησαν για πρώτη φορά να πληρώσουν και να καθαρίσουν τις εκκρεμείς τους φορολογικές υποθέσεις, ύποπτοι για τέλεση φοροδιαφυγής από τη περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, ενώ συνεχίζονται εξονυχιστικά έλεγχοι και για άλλες περιπτώσεις.
   Ενώ στις πρώτες 100 μέρες εξετάζονται από ειδικές ομάδες εργασίας άλλες αμαρτωλές δημόσιες συμβάσεις του παρελθόντος όπως η καταχρηστική σύμβαση εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία Siemens.
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News