Βενιζέλος: Συνεχώς επικαλείστε το επιχείρημα της ανθρωπιστικής κρίσης και των επιπτώσεων του μνημονίου

13 Μαΐ 2015

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): [...] Συνεχώς επικαλείστε το επιχείρημα της ανθρωπιστικής κρίσης και των επιπτώσεων του μνημονίου. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα: Έχετε αντιληφθεί τι θα συνέβαινε στη χώρα εάν το 2010 δεν γινόταν η επιλογή αυτή, αλλά η επιλογή της ρήξης και της ασύντακτης χρεωκοπίας;


   Ποιος είναι ο ισχυρός; Ο ισχυρός είναι αυτός που έχει τα λεφτά. Αυτοί είναι οι εταίροι μας; Οι εταίροι μας είναι το επικουρικό σχέδιο για να καλύψουμε τις ταμειακές μας ανάγκες. Από πού δανείζονται τα κράτη; Ποιοι αξιολογούν τα κράτη; Πού ταπεινώνονται τα κράτη; Στις αγορές!
   Πιστεύετε ότι η ψήφος των λαών αρκεί για να πείσει τις αγορές; Θα ήταν διαφορετική η κατάσταση στην Αργεντινή, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση στη Βενεζουέλα, θα ήταν διαφορετική η κατάσταση στην Ουγγαρία. Οι αγορές ξέρετε τι λένε σήμερα; Ότι το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει αποδόσεις 10,5%, ενώ το ιρλανδικό 0,5%.
   Αυτή είναι η κατάσταση, δυστυχώς. Η χώρα η οποία δεν μπορεί να επανέλθει σταδιακά στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια είναι μία χώρα χωρίς δημοσιονομική κυριαρχία. Εκεί έχει φθάσει η σχέση κράτους και αγορών και μου μιλάτε για συσχετισμούς με τους εταίρους;
   Όταν, κύριε Βούτση, εγώ έδιωξα την τρόικα από το γραφείο μου στο Υπουργείο Οικονομικών την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, το κόμμα σας έλεγε ότι αυτό δεν έχει προοπτική. Εμείς, όμως, μέσα σε λιγότερο από σαράντα μέρες πήραμε το δεύτερο μεγάλο δάνειο, το «κούρεμα» του χρέους, τη ριζική αναδιάρθρωση, τις αποφάσεις με τις οποίες είστε αναγκασμένοι να πορευθείτε και μακάρι να πορευθείτε και να θέσετε τα θέματα αυτά.
   Λέτε τώρα ότι εγώ έθετα εδώ το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και ότι παρέσυρα και τον κ. Σαμαρά. Άκουσα και τον κ. Τσίπρα να λέει στην ομιλία του στο Παρίσι «το χρέος δεν είναι βιώσιμο».
   Ξέρετε τι σημαίνει να δηλώνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός ή Υπουργός Οικονομικών ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο; Σημαίνει ότι, σύμφωνα με το Καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν μπορεί να εκταμιεύσει δόσεις. [...] (Βουλή 18.3.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News