Δ. Καμμένος: Οι φτωχότεροι στην Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων επιβαρύνθηκαν φορολογικά κατά 337%, ενώ οι εύποροι κατά 9%

1 Ιουν 2015

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ (Βουλευτής ΑΝΕΛ): Διαβάζω προχθεσινή έρευνα του γερμανικού Ιδρύματος Hans Böckler με τίτλο, που είναι και αποτέλεσμα της έρευνας: «Οι φτωχότεροι στην Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων επιβαρύνθηκαν φορολογικά κατά 337%, ενώ οι εύποροι κατά 9%».


   Να ξαναπούμε τα νούμερα; Στα τελευταία πέντε χρόνια το φορολογικό βάρος, η αύξηση των φορολογικών βαρών, έπεσε κατά 337%, δηλαδή τρεισήμισι φορές πάνω στους άπορους, κάτω από τη μέση τάξη, και κατά 9% στους εύπορους.
   Διαβάζω κομμάτι της έκθεσης: «Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα, η οποία ήταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας, είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της φτώχειας». Όπως αναφέρει η έρευνα, το Ονομαστικό Ακαθάριστο Προϊόν μειώθηκε κατά 1/4. Ιδιαίτερα επιβαρυμένα παρουσιάζονται, σύμφωνα με την έρευνα, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία σήκωσαν και το μεγαλύτερο βάρος κατά την περίοδο της κρίσης. Προσέξτε, είναι γερμανικό ίδρυμα αυτό το οποίο έχει κάνει την έκθεση.
   Και καταλήγει: «Σε απόλυτους αριθμούς, αν και η φορολογική επιβάρυνση στα μη προνομιούχα νοικοκυριά αυξήθηκε μόνο κατά κάποιες εκατοντάδες ευρώ, δηλαδή 100, 200, 300, 500 ευρώ, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτά τα νοικοκυριά, που τους αυξήθηκε μεν ονομαστικά 500 ή 600 ευρώ η φορολογία, συγχρόνως τους μειώθηκε ο μισθός, δηλαδή έγιναν πιο φτωχοί, έμειναν άνεργοι και άρα είχαν μηδενικό εισόδημα και τους αυξήθηκε ο φόρος κατά 337%».
   Οπότε, πρέπει να συνυπολογίζουμε στη νομισματική αύξηση, το «monetarization» της φορολογίας και τις άυλες συνθήκες που επιβάρυναν την κατάσταση του φορολογουμένου, την ανεργία και τη μείωση του μισθού.
   Με λίγα λόγια, καταλήγει η γερμανική έκθεση στο εξής: «Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μόνο το 16% έως 20%».
(Βουλή: 20.3.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News