Α. Τσίπρας: Αυτή είναι η πραγματική εικόνα που αντικρίσαμε στα ταμεία

1 Ιουν 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Αυτή τη λαϊκή εντολή, μια λαϊκή εντολή που πολλαπλασιάστηκε τις μέρες που ακολούθησαν τη λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Γενάρη, μια λαϊκή εντολή που ανανεώνεται κάθε μέρα που περνά, την εντολή να προχωρήσουμε σε μια ειλικρινή και σκληρή διαπραγμάτευση, την εντολή να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας, είμαστε αποφασισμένοι να την υπηρετήσουμε ως το τέλος, όπως ακριβώς κάνουμε δύο μήνες τώρα. Και αυτή η στρατηγική αποδίδει καρπούς, παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο, παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε μια χώρα όχι στο χείλος του γκρεμού, αλλά βαθιά πεσμένη μέσα στο γκρεμό.


   Διότι ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες, αλήθειες που δεν κρύβονται πια, όσο κι αν κανείς θέλει να ωραιοποιήσει την εικόνα. Η προηγούμενη κυβέρνηση επαιρόταν για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014. Μιλούσε για πλεόνασμα 1,8% το 2014, δηλαδή περίπου για 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πραγματικότητα είναι ότι το πλεόνασμα που καταγράφηκε στο κλείσιμο του οικονομικού έτους ήταν μόλις 0,3%, δηλαδή 592 εκατομμύρια ευρώ, 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ’ όσο διαφήμιζε προεκλογικά.
   Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα δημόσια ταμεία που αντικρίσαμε μόλις παραλάβαμε δεν είχαν μέσα ούτε αυτό το πενιχρό πλεόνασμα, αφού το ταμειακό έλλειμμα που παραλάβαμε ήταν της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου. Πρόκειται για ταμειακό έλλειμμα που βεβαίως δημιούργησε τόσο η απεγνωσμένη προσπάθεια προεκλογικά της τότε κυβέρνησης να αποσταθεροποιήσει την οικονομία με ένα κρεσέντο κινδυνολογίας όσο όμως και η ανικανότητά της, αφού ακόμα και αυτός ο νόμος για τις εκατό δόσεις που φέρατε προεκλογικά ήταν τόσο ελλιπής, που δεν έφερε στα ταμεία παρά μονάχα 70 εκατομμύρια ευρώ. Έφερε 70 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε μήνες, τη στιγμή που τώρα, μόλις μέσα σε μια εβδομάδα από την προρύθμιση του νόμου που ψηφίσαμε, έχουμε ήδη 100 εκατομμύρια ευρώ. Μόλις μέσα σε μία εβδομάδα!
   Αυτή ήταν, λοιπόν, η πραγματική εικόνα που αντικρίσαμε στα ταμεία και ταυτόχρονα μια δανειακή σύμβαση που έληγε εντός στενών χρονικών περιθωρίων με κίνδυνο να μείνουν οι τράπεζες ακάλυπτες από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ταυτόχρονα μια πρωτοφανής κατάσταση χρηματοδοτικής ασφυξίας, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι ίσως η μοναδική χώρα στον κόσμο που από το καλοκαίρι του 2014, όταν και διεκόπη η ροή χρηματοδότηση από τους δανειστές, δεν αναχρηματοδοτεί τα χρέη της, αλλά τα αποπληρώνει από τον προϋπολογισμό της.
(Βουλή: 30.3.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News