Τσίπρας: Η πρόταση αυτή αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή μας για ένα συμβιβασμό

10 Ιουν 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Αυτή ακριβώς τη συνολική λύση στο πρόβλημα, στην κρίση, αν θέλετε, που ταλανίζει την ελληνική οικονομία την τελευταία επταετία και που τα χρόνια του μνημονίου πέρασε στις πλάτες του ελληνικού λαού, αυτή ακριβώς την ευρωπαϊκή λύση είναι που χρειαζόμαστε. Δεν τη χρειάζεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, ώστε να κλείσει μια και καλή ο επικίνδυνος κύκλος της κρίσης που άρχισε το 2008.


   Αυτή ακριβώς η λύση θα μπορούσε να σημάνει και μία νέα εποχή για την προοπτική της ευρωπαϊκής ενοποίησης, δίνοντας το μήνυμα ότι η Ενωμένη Ευρώπη και το κοινό της νόμισμα αποτελούν ιστορικά σημεία μη επιστροφής και, βεβαίως, το μήνυμα ότι η στρατηγική των ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν σε αυτό το πείραμα είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη.
   Αυτές τις σαφείς και θεμελιακές θέσεις υπηρετήσαμε καθ’ όλη τη μακρά και πυκνή περίοδο των πολιτικών και τεχνικών διαπραγματεύσεων, στις Συνόδους Κορυφής, στο Eurogroup, στις συζητήσεις με τους πολιτικούς ηγέτες και τους επικεφαλής των θεσμών, αλλά βέβαια και σε τεχνικό επίπεδο, όπου διεξήχθη μέχρι προχθές η διαπραγμάτευση, δηλαδή στο επίπεδο του λεγόμενου «Brussels Group», της Ομάδας των Βρυξελλών.
   Αυτήν τη διάθεση και αφοσίωσή μας στην ευρωπαϊκή ιδέα αποδείξαμε έμπρακτα με την κατάθεση μιας συνολικής και ολοκληρωμένης πρότασης-βάσης για συμφωνία προς τους θεσμούς και την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία την προηγούμενη βδομάδα.
   Η πρόταση αυτή αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή διάθεσή μας για ένα συμβιβασμό, καθώς -και θέλω αυτό να το τονίσω- δεν αποτύπωσε αυτές καθαυτές τις θέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, προσπάθησε να αποτυπώσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, με δυο λόγια τον κοινό τόπο των επί τρίμηνο σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων. Και υπ’ αυτήν την έννοια, ήταν μια σαφής απόδειξη του σεβασμού μας και στις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, αλλά και στους συνομιλητές μας.
   Η πρόταση αυτή αποτελεί μέχρι σήμερα τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα σέβεται τόσο τη λαϊκή εντολή της 25ης του Γενάρη όσο όμως και τους κοινούς κανόνες που διέπουν τη Νομισματική Ένωση.
   Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης αυτής είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, μια μείωση που πλέον αποδέχονται και οι θεσμοί, διότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που περιελάβανε το προηγούμενο Πρόγραμμα είναι στην πραγματικότητα το άλλο όνομα της λιτότητας.
   Η πρόταση, όμως, αυτή αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες δύσκολες παρεμβάσεις που περιγράφονται σε αυτήν την πρόταση δεσμεύουν την ελληνική Κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν υπό μία και μόνο προϋπόθεση, ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία-λύση για την Ελλάδα, ότι δεν θα συνεχιστεί δηλαδή το θέατρο σκιών της τελευταίας πενταετίας, που επιδείνωσε αντί να λύσει το πρόβλημα του χρέους και ταυτόχρονα επιδείνωσε και τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση.
(Βουλή: 5.6.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News