Τσίπρας: Με όλα αυτά τελικά είμαστε κοντά στο να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία;

12 Ιουν 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Θα με ρωτήσετε, όμως, ίσως δικαιολογημένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Με όλα αυτά τελικά είμαστε κοντά στο να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία; Θα απαντήσω με ειλικρίνεια και με το χέρι στην καρδιά. Παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας, πεποίθησή μου είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ και θα εξηγήσω γιατί.


   Πρώτον, γιατί είναι πλέον σαφές στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ένα ρεαλιστικό πλαίσιο λύσης και δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία απέναντι και στις ανάγκες των υπολοίπων εταίρων, στους κανόνες που διέπουν τη Νομισματική Ένωση και σε όσα και η κοινή γνώμη άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά στις χώρες τους.
   Δεύτερον -και ίσως και σημαντικότερο- γιατί παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων μηνών, αντέξαμε και επιμείναμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι και με ασφάλεια για τον ελληνικό λαό.
   Και πλέον, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Ταμείου για μεταφορά των πληρωμών προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τέλος του μήνα, είναι πλέον σαφές σε όλους και όλοι κατανοούν -και πρώτα απ’ όλους, κατανοούν και προεξοφλούν οι ίδιες οι αγορές- ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη. Και ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει μόνο για εμάς, λιγοστεύει για όλους.
   Γι’ αυτό, ας μην βιαστούν ορισμένοι να προδικάσουν εξελίξεις και να βγάλουν συμπεράσματα. Η ρεαλιστική προσέγγιση της ελληνική πλευράς είναι η μόνη σοβαρή διαπραγματευτική γραμμή, προκειμένου να πάμε σε βιώσιμη συμφωνία.
   Και όσο θα γίνεται περισσότερο από σαφές ότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι απομονωμένο, αλλά αφορά το σύνολο της Ευρωζώνης και της προοπτικής της, όσο θα γίνεται περισσότερο από σαφές ότι αφορά το μέλλον και την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, τόσο θα μεγαλώνουν και οι πιθανότητες οι εταίροι μας να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό και τις ρεαλιστικές θέσεις που έχει καταθέσει με ευθύνη η ελληνική πλευρά.
(Βουλή: 5.6.2015)
Share on:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

 
Copyright © Onus News - All Rights Reserved
Developed by Onus News